eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Hableány-tragédia: nem fizette ki a Viking a megítélt sérelemdíjat

Nem kapták meg a bíróság által megítélt sérelemdíjat a Hableány-katasztrófa áldozatnak hozzátartozói, illetve a sérültek.

Nem kapták meg a bíróság által megítélt sérelemdíjat a Hableány-katasztrófa áldozatnak hozzátartozói, illetve a sérültek. Sógor Zsolt, az elsüllyedt hajót üzemeltető cég ügyvédje a Bors-nak elmondta: mivel fellebbeztek a megállapított, összesen 1,8 milliárdos összeg nagysága ellen, a 15 napos fizetési határidő nem vonatkozott rájuk.

Emlékezetes, a Hableány nevű sétahajót 2019. május 29-én, este kilenc óra után pár perccel gázolta el a Viking Sigyn, a Margit híd pesti hídfője mellett. A Vikinghez képest apró sétahajón egy dél-koreai turistacsoport utazott, közülük 27-en meghaltak, és a személyzetből ketten vesztették életüket. Egy eltűnt áldozat holttestét azóta sem találtak meg a hatóságok. A hajón összesen 35 ember utazott.

A 2019-es Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói, összesen 78-an 2021-ben indítottak egy magyar ügyvédi iroda segítségével 4,3 milliárd forintos kártérítési pert a sétahajót üzemeltető Panoráma Deck, valamint az azt legázoló Viking Sigynt üzemeltető Viking Cruises AG ellen.

Sógor Zsolt a lapnak elmondta, ugyan az ítéletben az szerepelt, hogy a jogosultanként 5-80 millió forintot 15 napon belül át kellett volna utalni, ez a kötelezettség a fellebbezésre való tekintettel azonban érvényét vesztette. A cég az 1,8 milliárdos összeg nagyságrendjét, és bizonyos esetekben a jogosultságot is vitatja
– tette hozzá a jogász, aki szerint akár két évig is még elhúzódhat, mire pont kerül az ügy végére.

A Hableány-ügyben több per is indult, ezek közül azonban első fokon egyelőre kizárólag a Viking Sigyn kapitánya, Jurij C. ellen zajló eljárás zárult le. Az ukrán férfit a bíróság öt és fél év fogházbüntetésre ítélte, de miután mind a vádlott, mind az ügyészség fellebbezést nyújtott be, az eljárás másodfokon folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×