eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Varga Mihály elárulta, mennyivel tartozik az államnak a főváros

A pénzügyminiszter szerinte a főpolgármester kilenc hónapja nem fizet adót.

Idén márciusig több mint 46 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás befizetését tagadta meg a főváros – írta a Facebook-oldalán Varga Mihály. A pénzügyminiszter azt is közölte, hogy „a főpolgármester tavaly június óta, azaz 9 hónapja nem fizet adót”.

A tárcavezető jelezte: ebből 28 milliárd forintot már inkasszóval beszedett a Magyar Államkincstár, de 18 milliárd forint behajtását "a főpolgármester ideiglenes jogvédelemmel próbálja késleltetni”.

Varga Mihály kiemelte, hogy a szolidaritási hozzájárulást a gazdagabb önkormányzatok fizetik a szegényebb települések támogatására, ezért szerinte így a főváros a szegényebb településektől vonná el a forrásokat, ha a kormány nem pótolná ki a hiányzó összeget.

A poszthoz mellékelt egy ábrát is, amelyből az derül ki, hogy nem igaz Karácsony Gergelynek az az állítása, hogy a kormány kivérezteti Budapestet, mert "ha mérleget vonunk az elmúlt 5 évről, a tények világosan cáfolják a főpolgármestert".

A szolidaritási hozzájárulást a leggazdagabb 724 város fizeti, közte a legnagyobb mértékben Budapest, a befolyó összegből azt a mintegy 1800 települést segítik, amelynek adóereje szerényebb. A főváros bírósági úton szeretne mentesülni az adó megfizetése alól, mert szerinte jogtalanul vetették ki, ezért azonnali jogvédelmet is kért még tavaly szeptemberben.

Decemberben azonban Varga Mihály azt közölte, hogy a Kúria úgy döntött, hogy az államkincstár jogszerűen szedte be a főváros adótartozását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×