eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én.
Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Indul a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra - a nap hírei

Április 1-jével indul a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Népszavazást kezdeményez a Nagycsaládosok Országos Egyesülete az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemről Érden. Büntetőeljárás indult az Esztergom-Nyerges Rallyn történt baleset ügyében.

Április 1-jével indul a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte, a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál.

Az Európai Tanács elfogadta azt a javaslatot, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy legalább 2025. március 31-ig folytassák gázfogyasztásuk 15 százalékos visszafogását. Ezzel az energiahatékonyságról és a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvek átültetéséig segítik az ellátásbiztonságot.

Tovább drágul a benzin. Szerdán a 95-ös üzemanyagfajta ára bruttó 6 forinttal emelkedik literenként. A gázolaj ára húsvét előtt már nem változik. Ezzel a benzin átlagára 638, a dízelé 648 forint lesz.

A gazdaság finomhangolásáról beszélt a kormány új versenyképességi programjának ismertetésekor a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton elmondta: a kabinet célja, hogy Magyarország 2030-ra elérje az uniós fejlettség 90 százalékát. Hozzátette: az idén még valamivel elmarad a növekedés a 3 százaléktól, de jövőre helyreállhat a 4 százalék feletti bővülési ráta.

Az államháztartás központi alrendszere 1704 milliárd forintos hiánnyal zárt február végéig – ismertette a Pénzügyminisztérium. Az előzetes adatok is azt mutatták, hogy februárban rekordszintre nőtt a költségvetési hiány, az éves hiánycél kétharmada teljesült.

Jól halad a paksi bővítés, a reaktortartály gyártása április elején indul – közölte a külgazdasági és külügyminiszter az oroszországi Szocsiban a szerb, a török, az iraki és a fehérorosz kormány képviselőivel, illetve a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat vezetőjével folytatott tárgyalás után. Szijjártó Péter kiemelte: a létesítmény nagyjából a lakosság és az ipar villamos energia szükségletének mintegy 70 százalékát állítja majd elő.

Népszavazást kezdeményez a Nagycsaládosok Országos Egyesülete az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemről Érden. Kardosné Gyurkó Katalin, a szervezet elnöke, a Fidesz polgármesterjelöltje azt hangoztatta, hogy a zöldenergia nem pártpolitikai kérdés, és szorosan összefügg a családbarát környezettel.

Újabb 43 településen épülhet bölcsőde, ezzel további 1300 bölcsődei ellátást biztosító férőhely jöhet létre Magyarországon - közölte a családokért felelős államtitkár. A fejlesztés egy most lezárult 20 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően valósulhat meg.

A főpolgármester 5 évvel ezelőtti ígérete ellenére nem épült meg a pesti fonódó villamoshálózat – hívta fel a figyelmet a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra felidézte: Karácsony Gergely összeköttetést tervezett a 14-es és a 47-es, 49-es villamosok között a Bajcsy-Zsilinszky úton.

BKK-rendészet felállítását ígéri főpolgámesterré-választása esetén Vitzéy Dávid. A civil és LMP-s támogatással induló főpolgármester-jelölt közösségi oldalán úgy fogalmaz: a fideszes, az ellenzéki és a nem politikai táborokban gondolkodó utasok egyaránt megérdemlik, hogy biztonságos és kulturált körülmények között utazhassanak.

Európai parlamenti vita lesz a Magyarországra érkező kínai rendőrök miatt a liberális frakció kezdeményezésére - írja a Népszava. Az április 10-i brüsszeli plenáris ülésen szó lesz a magyarországi jogállamiság helyzetéről is.

Magyar fejlesztés is része annak a vizsgálatnak, amellyel már a klinikai tünetek megjelenése előtt 10-15 évvel kimutatható az Alzheimer-kór. A módszer klinikai használata már az idén széles körben elérhetővé válhat.

Radikális iszlamisták kezével követték el a Moszkva melletti merényletet, de az oroszokat az érdekli, ki a megrendelő. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki egy kormányzati videokonferencián. Oroszországban eddig 62 embert azonosítottak a pénteki terrortámadás 137 áldozata közül. A halottak között 3 gyerek van. A terrortámadás 7, tádzsik állampolgárságú végrehajtóját előzetes letartóztatásba helyezték.

Franciaországban az elmúlt hónapokban több merényletkísérlettel is próbálkozott az Iszlám Állam dzsihadista csoportjának az az ága, amelyik a moszkvai merényletért felelős – közölte a francia államfő. A francia kormány a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget az országban.

Útlezárással tiltakoztak az erőszakos mozgósítás és a toborzóirodák túlkapásai ellen Munkács közelében. A tüntetők egy időre korlátozták a forgalmat a Kijev-Csap főutat.

A gázai övezetben tűzszünetet sürgető határozatot fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelyben a túszok azonnali szabadon bocsátását is követelik. Az Egyesült Államok tartózkodott a szavazáson. Emiatt viszont Izrael lemondta kormányküldöttségének tervezett washingtoni útját. Eközben Németország bejelentette: 45 millió euróval, 18 milliárd forintnyi összeggel támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetét.

Románia repülőterein jövő héttől megszűnik a határellenőrzés a schengeni térség más országaiba utazó vagy azokból érkező utasoknak. Ugyanakkor a határrendészet egységei továbbra is végezhetnek alkalmi ellenőrzéseket - közölte a román határrendőrség országos főkapitánysága.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen a rendőrség az Esztergom-Nyerges Rallyn történt baleset ügyében. A baleset nézők elől elzárt területen következett be, 3 férfi és egy nő halt meg.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×