eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Mind bűnösök vagyunk, ha eltűnik a bükkfa Magyarországról

Veszélyben vannak a magyarországi bükkerdők a klímaváltozás tempója és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt – mondta az InfoRádióban az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Elmer Tamás szerint hótakaró hiányában új kártevők és kórokozók megjelenésével kell számolni.

A több évtizedes, évszázados távlatban gondolkodó erdészek – az InfoRádiónak nyilatkozó Elmer Tamás szerint – úgy látják, az elmúlt évek, évtizedek egyértelműen rávilágítottak arra, hogy sokkal gyorsabb gondolkodás kell ahhoz, hogy az erdőket tudják segíteni a klímaváltozás elleni küzdelemben.

"Az erdők nincsenek annak a tudásnak a birtokában, hogy itt néhány évtized múlva milyen változások lesznek a környezetben, és ezek a szélsőséges időjárási viszonyok felkiáltójelek, hogy erre nagyon oda kell figyelni. A két-három évvel ezelőtti aszályos év után egy csapadékosabb év: ez mindig kihívásoknak teszi ki a környezetet" – mutatott rá az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

Ahhoz persze "hozzá van szokva" a természet, hogy van négy évszak, de amikor egy évszak kimarad vagy valamilyen környezeti tényező szélsőséges irányba mozdul el, akkor az teret enged annak, hogy új károsítók, kórokozók megjelenjenek, és ilyen szempontból valóban nagy problémát tud jelenteni, ha

  • elmarad a fagyos idő
  • melegebb hullám jön be
  • nagy aszály érkezik.

"Fontos, hogy az erdei életközösség is minél stabilabb, diverzebb ökoszisztéma legyen, és akkor tud ezeknek jól ellenállni" – húzta alá Elmer Tamás.

Figyelmeztetett arra is: vannak olyan fafajok, amelyeknek "az ökológiai igénye olyan skálára esik", ami lehet, hogy itt néhány évtized múlva már nem lesz adott Magyarországon.

"Ilyen például a bükk, amit most mi az év fájának is választottunk, erre most különösen nagy figyelmet fordítunk. Azért is szeretnénk a bükkel kapcsolatban minél több információt átadni az erdők iránt érdeklődőknek, mert ez a fafaj veszélyben van, egyre kevesebb olyan terület van Magyarországon, ahol megtalálja a maga optimumát, és ez elsősorban a klímaváltozás és a globális felmelegedés hatásának tulajdonítható" – mondta még Elmer Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×