eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: ELKH

Máris kullancsinvázióra figyelmeztetnek – ilyen támadás még sosem volt

Az enyhe tél miatt különös sok a veszélyes vérszívó.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kullancsinvázió jöhet az enyhe tél miatt. A túrázóknak különösen fontos a riasztó sprayk használata, és az is, hogy hazaérve alaposan átvizsgálják magukat.

A háziállatokat is érdemes átnézni, a kullancs ugyanis sok veszélyes betegséget terjeszt. Fontos, hogy kiszedéskor a kullancsot ne nyomkodjuk, ugyanis ekkor adhatja át a fertőzést – mondta el a Tényeknek Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

A kullancsok súlyos megbetegedést okozhatnak. Egyrészt a Lyme-kórért felelősek, ami ellen nincs védőoltás, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, másrészt agyhártyagyulladást is okozhatnak, ami akár halálhoz is vezethet. Utóbbi ellen már hároméves kortól kérhető védőoltás, teljes védettséget három oltással lehet szerezni, ami nagyjából fél évbe telik.

A kullancsoknál február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×