eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy utas mutatja országbérletét a május 1-jétől használható vármegye- és az országbérlet bevezetéséről, értékesítésének elindulásáról tartott sajtótájékoztató előtt a székesfehérvári vasútállomáson 2023. április 28-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Új bérletárak és nehézkes átállás - itt van minden tudnivaló

Életbe lépett az új tarifarendszer március 1-jével. Számos kedvezmény megszűnik vagy átalakul - összeszedtük, milyen változások történtek a közösségi közlekedésben.

Egyszerre léptek életbe a budapesti és az országos változások, miután Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János közlekedési és építési miniszter néhány hete megállapodott a részletekben.

A MÁV-Volán újdonságait ezen az oldalon foglalták össze, a BKK-é itt olvashatók el (a díjcsökkenés miatti kompenzációhoz itt található a kalkulátor), de alább a legfőbb tudnivalókat mi is felsoroljuk.

A rendszer egyébként nem indult zökkenőmentesen: a MÁV-Volán applikációban az éjjeli átállás után, reggel szinte lehetetlen volt jegyet, bérletet vásárolni. A fennakadásokról beszámoló Világgazdaság azt írta, hajnali 2:30 helyett 5:30-ra lett meg a technikai átállás, de még utána is voltak problémák az alkalmazással, ezt a vállalat ügyfélszolgálatánál is elismerték.

Délelőtt 10 órakor a cég Facebook-oldalán még

az alkalmazás törlését és újratelepítését javasolták az utasoknak.

"Ha iOS rendszerű készüléket használ, akkor az App Store nem jelzi a frissítést, érdemes egyénileg külön frissíteni az applikációt. Kérjük, probléma esetén használják a jegy.mav.hu (ELVIRA) oldalunkat, vagy napijegy vásárlása esetén a jegykiadó automatákat vegyék igénybe a vásárláshoz" – olvasható a komment. A probléma azonban ezzel sem hárult el mindenkinél.

A jegypénztárakban és automatákban fennakadás nélkül lehetett vásárolni, ezért a MÁV is ezeket ajánlotta, továbbá

az online értékesítés más alkalmazásokban, így a mobiljegyben is folyamatos,

ebben szintén vásárolható vármegyebérlet és országbérlet is.

Frissítés: délután kettő előtt a Mávinform a Facebookon közölte: Budapesten, a Keleti pályaudvar Utascentrumában és a MÁVapp-on is zavartalan, teljes körű a jegykiadás, a hibát elhárították.

Vasút, távolsági busz, Budapesten kívül

Bérletek

Kétféle maradt: a vármegye- és az országbérlet. A kilométer alapú bérletek megszűntek. (Az úgynevezett viszonylati menetjegyek és az okosjegyek megmaradtak.)

Tarifából is csak kétféle van a bérleteknél: a teljesárú és a 90 százalékos kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek.

Napijegyek

A bérleteknek 2024. március elsejétől elérhető lesz immár a napijegy változata is, ezek a 24 órára szóló Vármegye24 (egy vármegyére érvényes) és Magyarország24 (az egész országra érvényes) díjtermékek. Érvényesek a távolsági buszokon, vonatokon és HÉV-eken is.

A két napijegy között van még egy jelentős különbség abban, hogy milyen vonatokra lehet vele felszállni:

a 24 órás jegy országos változatával a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni (természetesen csak külön megváltott helyjegy birtokában), a Vármegye24 napijeggyel azonban erre nincs lehetőség. Vármegyei napijeggyel csak olyan vonatokon lehet utazni, amelyekre nem kell helyjegy. Ezek a napijegyek kizárólag a helyközi közlekedésben (vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, így például a BKK járatain nem érvényesek.

Kedvezmények

A 14 év alatti gyermekek és a fogyatékkal élők éppúgy díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedés járatain, mint a nyugdíjasok vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülő utastársaink (tehát azok a „nyugdíjasok” is, akik még nem töltötték be a 65. életévüket).

A 14 és 25 közötti fiatalokon kívül a közalkalmazottak továbbra is válthatnak 50%-os kedvezménnyel menetjegyet, például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, tűzoltók.

A menetjegyeknél 2024. március 1-jétől megszűnt a 90, a 33 és a 20 százalékos kedvezménykulcs,

így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50 százalékos kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Jegy- és bérletvásárlás

A vármegye- vagy országbérlet megvehető a MÁV applikáción keresztül, ez a mobilkészülékeken mindig kéznél lehet.

Ezeket a bérleteket a webes felületeken is meg lehet venni a jegy.mav.hu oldalon, azonban

az online megvásárolt bérlet bemutatása továbbra is csak a MÁV applikáción keresztül lehetséges.

Budapesten belül

A vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak.

Az agglomerációból ingázók pedig a Pest-vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat és metrókat.

A Budapest-bérlet érvényes a főváros közigazgatási határain belül a MÁV-START vonatain, a MÁV-HÉV és a Volánbusz-járatain is.

A Budapest határán rendszeresen átutazóknak érdemesebb a Pest vármegye- vagy az országbérletet választani, ugyanis azokkal közel ugyanannyi pénzért sokkal több szolgáltatás vehető igénybe. A feláras vonatok 2. osztályú részeri országbérlettel, Pest vármegyebérlettel, Magyarország24 és Vármegye24 (PEST) napijegyekkel is igénybe vehetők Budapesten belüli utazásra is.

A BKK csökkentette a fővárosi bérletárakat, az alábbiak szerint:

Összefoglalták a jegyek, bérletek használatát egy infografikában is:

Jó tudni, hogy kedvezményes lett a "kutyabérlet" is, erről itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×