eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A kegyelmi ügy hátteréről és az akkugyárakról is kérdezték Orbán Viktort

Hétfőn éjszakába nyúlóan tartott az Országgyűlés idei első ülése, amelyben azonnali kérdéseket tehettek fel a képviselők, mások mellett a jelen lévő miniszterelnök is válaszolt ezekre.

A bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének kegyelmi ügyéről, annak indokairól és a kormány felelősségéről kérdezték a képviselők a miniszterelnököt az azonnali kérdések órájában hétfőn az Országgyűlésben. Orbán Viktor azt mondta: nincs felhatalmazva arra, hogy a volt államfő helyett válaszoljon, a volt igazságügyi minisztert leszámítva a kormány egyetlen tagja sem látta a kegyelmi kérvényt, és minden vizsgálatot támogatnak az ügyben; a baloldalt pedig azzal vádolta, hogy ők rejtegettek pedofilokat.

Téma volt még a készpénzhasználat, a végrehajtási törvény és a gödi akkumulátorgyár kapcsán az önkormányzatok döntési jogköre is.

DK: mi Orbán Viktor felelőssége a pedofilbotrányban?

Kálmán Olga (DK) hangsúlyozta, a miniszterelnök azt próbálja elhitetni, fogalma sincs arról a pedofilhálózatról, amely átszövi a kormányát, pártját, felekezetét, de még a saját családját is érinti.

Érdeklődött a kormányfő öccse és a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének kapcsolatáról, majd feltette a kérdést: véletlen-e, hogy a pedofil iskolaigazgatót éppen az Orbán-család céges ügyvédje képviselte a bíróságon, hogy Orbán Viktor személyesen kampányolt a pedofil igazgató mellett vagy az, hogy Áder János akkori államfő testvére is tudott a gyermekek elleni erőszakról, de szemet hunyt felette?

Balog Zoltán, a kormány volt minisztere éppen a kegyelmi kérvényre nem kérte a miniszterelnök jóváhagyását, és arról Varga Judit igazságügyminiszter sem szólt? Véletlen, hogy Novák Katalin, miután megadta a kegyelmet, éppen K. Endre szülőfalujába ment nyaralni? - érdeklődött.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány számára sosem volt kérdés a pedofília ügye, mindig mindent megtettek a gyermekek védelméért.

A bicskei gyermekotthon élén húsz évig olyan ember állt, akit önök neveztek ki, tartották ott, önöktől örököltük - emlékeztetett. Amikor az igazgatóval szemben gyanú merült fel, azonnal megindult a vizsgálat. Ez 2011-ben még nem vezetett eredményre, de nem adták fel, és 2016-ban már eredményes eljárást indítottak - emlékeztetett.

Önök hol voltak húsz évig, ha nekünk kellett eltakarítani azt, amit önök itt hagytak? - vetette fel.

Momentum: miért kapott kegyelmet K. Endre?

Tompos Márton (Momentum) azt kérdezte a miniszterelnöktől, miért kapott kegyelmet K. Endre, illetve személyesen milyen kapcsolatban állt az ügy két elítéltjével. Arra hivatkozott: egy 2022-es felvételen Orbán Viktor szerepel együtt a pedofilügyben elítélt igazgatóval, és az is kiderült, hogy férfit a miniszterelnök családjának céges ügyvédje védte a perben, a kegyelmet kapott férfi pedig a kormányfő öccsének birkózó egyesületével dolgozott együtt Bicskén, és rendszeresen járt a Puskás Akadémián.

Orbán Viktor megismételte: kegyelmet az államfő adott, és hogy ezt miért tette, egyedül ő tud válaszolni. "Nem vagyunk felhatalmazva, egyikünk sem és én sem, hogy a köztársasági elnök helyett bármely kérdésre válaszoljunk" - mondta, azt ajánlva a képviselőnek, hogy forduljon bátran a volt államfőhöz.

Hangsúlyozta: ha a kormány elé kerül bármilyen ügy, pedofil kérdésekben kegyelemnek helye nincs, nem volt, és nem is lesz. Hozzátette: a baloldal nem támogatta a parlamentben a pedofil-nyilvántartás létrehozását, a gyermekpornográfia elkövetőivel szembeni súlyosabb szankciókat és azt sem, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett súlyos szexuális bűncselekmények ne évüljenek el.

"Önök megengedték, hogy több mint 500 pedofil járjon szabadon az országban, mert mindössze 81 embert voltak képesek börtönbe zárni, miközben akiket önök ma vádolnak, több mint 660 pedofilt zártak börtönbe. Ha valaki pedofilokat rejtegetett itt az elmúlt időszakban, azok önök voltak. Épp elég gond nekünk, amit önöktől megörököltünk, azt az istállót kitakarítsuk" - fogalmazott.

Tompos Márton úgy reagált: a Momentum nem volt még parlamenti párt, ezért nem is tudta megszavazni a kormányfő által említett törvénymódosításokat. Azt kérdezte: mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek emberhez méltó körülmények közt nőhessen fel, minőségi oktatást kapjon, és bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják.

Orbán Viktor azt hangsúlyozta: a gyermekvédelmi rendszer ma sokkal erősebb, mint amilyen 2010-ben volt.

"Ha Magyarországon a szülők és gyerekek valakiben megbízhatnak, az nem a pedofilokat rejtegető baloldal, hanem mi vagyunk" - jelentette ki.

MSZP: a miniszterelnök hagyta jóvá K. Endre kegyelmének miniszteri ellenjegyzését?

Tóth Bertalan (MSZP) azt kérdezte: a kegyelmi ügyben Orbán Viktor hagyta-e jóvá a volt igazságügyi miniszter ellenjegyzését, és ha nem, akkor azt ki tette meg.

Orbán Viktor azt válaszolta: a kormány ezt a kérdést nem tárgyalta, ha tárgyalta volna, sosem született volna meg a kegyelmi ítélet. "Varga Juditnak azért kellett távoznia, mert ellenjegyezte azt, amit nem kellett volna ellenjegyezni, ezért nincs ma itt közöttünk" - mondta.

Tóth Bertalan úgy reagált: nem azt kérdezte, hogy a kormány tárgyalta-e ezt az ügyet, hanem azt, hogy a kormányfő jóváhagyta-e Varga Judit ellenjegyzését. Azt is megkérdezte, ha teljesen tiszta a kormány lelkiismerete, akkor támogatják-e, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel az ügyben.

Orbán Viktor azt válaszolta: az igazságügyi minisztert leszámítva, a kormány egyetlen tagja sem látta a kegyelmi kérvényt. "Egyébként pedig minden vizsgálatot támogatunk" - tette hozzá.

Jobbik: megelőzésre, áldozatsegítésre lenne szükség

Ander Balázs (Jobbik) felidézte, hogy a Jobbik egyedüli ellenzéki pártként támogatta a gyermekvédelmi törvény elfogadását 2021-ben.

Nem akarnak szabadlábon látni egyetlen pedofil gazember sem, legyen az NER-es vagy nem NER-es - rögzítette. Ugyanakkor azt sem akarják, hogy a nyugatról importált woke-elmebaj neomarxista őrülete betegye a lábát az iskolákba - tette hozzá.

Mindig támogatták a szigorú büntetések bevezetését, akkor is, amikor 2016-ban a javaslatcsomagukat azzal söpörték le, hogy a jogszabályi környezet megfelelő.

Kijelentette: szükség lenne a megelőzésre, az áldozatsegítésre, de erről egy szót nem ejtett a kormányfő. Szükség lenne továbbá a teljes gyermekvédelmi és szociális ágazat megerősítésére - közölte.

Orbán Viktor azt mondta, teljesen egyetért a képviselővel, nincs vitája vele. Annyit jegyzett meg, az áldozatsegítés ügyében lehetett volna méltányos a képviselő, áldozatsegítő központokat a jelenlegi kormány hozott létre. Ilyen azért van, mert polgári kormánya van Magyarországnak - rögzítette.

Hozzátette: minden szigorítást megfontolnak és egyúttal kérte a kormány javaslatainak a támogatását.

Kitért arra is, hogy a belügyminiszter világos utasítást kapott arra, hogy minden gyermekvédelmi intézményt át kell világítani, minden vezetőt és vezetőhelyettest egyenként meg kell nézni. Úgy tűnik, a kinevezésükhöz kapcsolódó előzetes vizsgálatok nem voltak elég alaposak az elmúlt időszakban, ezért most egyenként el kell végezni - mondta.

Lesznek új szabályok, amelyek a vizsgálatok szempontjait adják meg - jelezte a kormányfő.

A jobbikos képviselő munkaerőhiányt és béreket firtató kérdésére Orbán Viktor viszonválaszában kiemelte: a gyermekvédelmi intézmények költségvetési támogatását négyszeresére emelték 2010-hez képest. Sok a tennivaló, dolgoznak rajta - erősítette meg, hozzátéve: a bérek sincsenek jó állapotban, noha az elmúlt három évben jelentős emelés történt, ezt szeretnék folytatni.

Mi Hazánk: legyen alkotmányos jog a készpénz használata!

Toroczkai László (Mi Hazánk) azzal vádolta a kormányt, hogy mindig a bankok és a bankárok oldalán áll a magyar emberekkel szemben. Kitért arra, hogy a magyar emberek fizetik a jövedelmük legnagyobb hányadát az EU-ban a banki szolgáltatásokért és banki, postai szolgáltatások díja 12 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

Már csak ezért is ragaszkodnak a készpénzhasználathoz, aminek alkotmányos jognak kellene lennie, hogy ne tudjanak a bankok és a bankárok visszaélni a hatalmukkal.

Osztrák és szlovák példákat említett, és azt kérdezte, a kormánytöbbség miért szavazta le a Mi Hazánk vonatkozó javaslatát?

Orbán Viktor azt mondta, nem fair, amit a képviselő állít. Nem emlékszik olyan intézkedésre, amikor a magyar kormány a készpénzhasználatot engedte volna szűkíteni.

Rengeteg ilyen kérés érkezik a bankszektorból, nemzetközi szervezetektől, ez egy divatos téma a világban, de a kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem ismer el és nem engedik szűkíteni a készpénz használatát - rögzítette.

Ha lesz olyan nemzetközi nyomás, amihez szükséges lesz alkotmányos szintű ellenállás, akkor készen állnak, hogy ezt az ellenállást kifejtsék - jelezte.

Közölte: azt gondolták, hogy miután a készpénzhasználat mellett vannak, nem szükséges jogi védelmet biztosítani azon túl, ami van.

Jelen pillanatban a kormány álláspontja szilárd, a KDNP eleve ragaszkodik a készpénz használatához és a kormánynak van olyan minisztere - aki nem a pénzügyminiszter -, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon, a nemzetközi fejleményeket nyomon kövesse - közölte a kormányfő.

Mint mondta, a készpénzhasználat és a kapcsolódó szabadságjogok olyan terület, ahol könnyen szót tudnak érteni egymással, várja az együttműködés különböző lehetőségeit. Van három-négy komoly téma, amit az alkotmány szempontjából meg kell vizsgálni - közte a kegyelmi jog - rakják össze egy csomagba, várja a kezdeményezésüket és foglalkoznak vele.

Párbeszéd: Orbán Viktornak egy tollvonásába kerülne, hogy több pénz jusson a gyermekvédelemben nevelkedőkre

Jámbor András (Párbeszéd) szerint a miniszterelnöknek egyetlen tollvonásába kerülne, hogy megemeljék a gyermekvédelemben nevelkedő fiatalok étkeztetésére fordított jelenlegi napi 1500 forintot és az 5100 forintos zsebpénzüket. Az ellenzéki politikus feltette a kérdést Orbán Viktornak, hogy mikor húzza meg ezt a tollvonást.

Jámbor András emlékeztette a miniszterelnököt, hogy másfél éve azt ígérte a parlamentben, ha valaki benyújt egy új végrehajtási törvényjavaslatot, akkor azt tárgyalni fogják. Jelezte, pártja decemberben benyújtott egy, az adóság visszafizetését és nem a végrehajtói maffiát támogató javaslatot, és azt kérdezte Orbán Viktortól, támogatja-e annak napirendre kerülését.

Orbán Viktor válaszában javasolta, hogy valamikor majd tekintsék át a gyermekvédelmi intézményeket pénzügyi szempontból is, ugyanakkor a pillanat megítélése szerint nem alkalmas erre, mert összekeveredik a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók fizetése, munkakörülményei, meg a pedofil ügy, és ez "nincs így jól".

"Takarítsuk ki a pedofíliával fertőzött intézményeinket, ha vannak még ilyenek a bicskein túl!" "Ezt tegyük rendbe, mert rendet kell tenni, és utána álljunk neki a hosszabb távon is kiszámítható, tisztességes működési feltételek" megteremtésének.

Azt is mondta, semmi akadályát nem látja annak, hogy a végrehajtás rendszerét átvizsgálják. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy éppen a jelenlegi kormány vezette be a végrehajtásnál a részletfizetési lehetőséget.

Viszonválaszában Jámbor András úgy értékelt, a gyermekvédelemben dolgozók bérének kérdése arról is szól, hogy lesznek-e olyan autonóm, a főnöküktől nem függő emberek, akik fel mernek lépni a gyermekotthonokban a visszaélésekkel szemben.

Orbán Viktor viszonválaszában sértőnek nevezte az ellenezéki politikus feltételezését, hogy a gyermekvédelemben alacsony fizetésért dolgozók nem mernek felszólalni a pedofil bűncselekmények ellen.

Megjegyezte: abszurd, hogy olyan emberrel kell beszélnie erről, akinek a mozgalmának aktivistája lakásán 70 ezer gyermekpornográf felvételt találtak.

LMP: a kormány elveszi a települések jogát, hogy döntsenek a saját jövőjükről

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, az elmúlt időszakban környezetkárosító hatásúnak bizonyult gödi, szigetszentmiklósi és bátonyterenyei akkumulátorgyárakat a hatóságok előzetesen "nem jelentős hatásúnak" minősítették, ezért nem kötötték környezetvédelmi engedélyezéshez a megépítésüket.

Jelezte, pártja meggyőződése szerint nem szuverenitásvédelem, ha idegen cégek érdekében feláldozzák Magyarország természeti kincseit.

Keresztes László Lóránt azt kérdezte Orbán Viktortól, miért akarják elvenni a települések jogait, hogy a saját jövőjükről döntést hozzanak azzal, hogy kiemelt beruházássá minősítik ezeket a gyárakat.

Orbán Viktor válaszában kiemelte: a kormánynak nem áll szándékában megakadályozni bármilyen közösségnek a saját életéről szóló döntését. "Épp ellenkezőleg - fogalmazott, "meggyőződésem, hogy legjobb, ha minden ügyben ott születik döntés, ahova az tartozik, minél közelebb a valóságos élethez".

A környezetvédelmi normákról azt mondta, Magyarországon nagyon világos és tiszta szabályok vannak, nem működhet úgy egy üzem, hogy nem teljesíti az Európában megszokott legmagasabb környezetvédelmi előírásokat.

Hozzátette: a gödi gyár esetében tudomása szerint a polgármester feljelentést tett, mert két eset lehetséges: vagy környezetkárosítás történt, vagy rémhírterjesztés. "Várjuk a vizsgálat eredményét".

Viszonválaszában Keresztes László Lóránt közölte: válasza értelmében Orbán Viktor nem fogja támogatni, hogy a sóskúti akkumulátor-feldolgozó kiemelt beruházás legyen. Azt kérte a kormánytól, ne akadályozzák meg a sóskúti önkormányzat népszavazási kezdeményezését.

Válaszában Orbán Viktor úgy fogalmazott: "megerősítem azt az álláspontot, amit Brüsszelben is képviselünk, hogy minden döntést az adott ügyhöz legközelebbi szinten kell meghozni". Ezért harcol a kormány Brüsszelben, hogy "ne vegyék el tőlünk azokat a döntési jogokat, amelyek Magyarországon hozhatók meg ésszerűen, illetve Magyarország szuverenitásának körébe tartoznak". Ez nemcsak Brüsszel és Magyarország viszonylatában hanem a helyi közösségek és az országos vezetés viszonylatában is igaz - hangoztatta a kormányfő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×