eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/Kutyák Határok Nélkül - KHN

Életveszély az M1-esen: fantomdugó szedi áldozatait

Balesetek helyszínén gyakran megfigyelhető jelenségről írt az autópálya-kezelő.

Az MKIF Zrt. hívta fel arra jelenségre fel az autósok figyelmét, amit fantomdugónak neveznek. A legutóbbi ilyen akkor alakult ki, amikor az M1-es autópályán két baleset is történt pénteken Hegyeshalom felé − írja a hvg.hu.

A Budapest felé tartó autósok az első balesetnél lassítani kezdtek, majd meg is álltak, hogy videózzák a történteket. Ennek következtében "fantomdugó" alakult ki, ami miatt a pálya forgalma Budapest felé egy idő után teljesen megállt.

Mint megjegyezték, sokan nem gondolják át, hogy ez mennyire veszélyes lehet. Az, hogy a balesetre figyelnek, azt jelenti, hogy maguk is balesetet kockáztatnak. Ezenkívül azt sem gondolják át, hogy a helyszínen súlyos sérültek is lehetnek. Senki sem szeretné látni a saját hozzátartozóját ilyen helyzetben a közösségi médiában – hangsúlyozták a bejegyzésben. A közútkezelő kérése, hogy ne videózzanak ilyenkor az arra járók, ne bámészkodjanak, mert ez nem csak balesetveszélyes, hanem erkölcsi szempontból is aggályos.

A probléma annyira létező, hogy olyan eset is volt, amikor a hatóság is extrém módon lépett fel a bámészkodókkal szemben. Pár éve terjedt el az a németországi videó, amelyben egy sztrádabaleset helyszínét biztosító rendőr fellépése nyomán szégyellhették el magukat a balesetet videózó sofőrök. Az egyenruhás odalépett hozzájuk, és azt mondta nekik, ha tényleg halott embereket akarnak fotózni, akkor jöjjenek, rajta, szívesen odakíséri őket. A sofőrök ilyenkor valóban elszégyellték magukat, és húzódozni kezdtek attól, hogy megközelítsék a helyszínt.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×