eur:
385.35
usd:
354.95
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Hungarian money in the black wallet on a wooden background
Nyitókép: johan10/Getty Images

10-10 milliós bírságot kapott két hazai pénzintézet

A jegybank a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és csökkentése kapcsán feltárt hiányosságok miatt bírságolta meg a két pénzintézetet.

A Magyar Nemzeti Bank három banknál végzett vizsgálatot, – az ERSTE BANK HUNGARY Zrt.-nél, az MBH Bank Nyrt.-nél, és a CIB Bank Zrt.-nél − a tranzit fizetési számlákkal kapcsolatos pénzmosási kockázatok, kockázatkezelő intézkedések, pénzmosási kontrollok ellenőrzésére. A pénzügyi felügyelet a 2022. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át

A témavizsgálat célja annak feltárása volt, hogy a pénzügy intézmények kellő alapossággal járnak-e el a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységük során, azonosítják-e a tranzit fizetési számlákkal kapcsolatos kockázatokat, s megfelelő eljárásokat, kontrollokat alkalmaznak-e ezek csökkentésére − írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB az ERSTE Bank és az MBH Bank esetében hiányosságokat tárt fel a pénzmosásgyanús esetekre vonatkozó bejelentési gyakorlattal kapcsolatban, mivel azok nem minden esetben történtek meg haladéktalanul az illetékes hatóság, a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felé. Jogsértőnek bizonyult az is, hogy a két hitelintézet a belső ellenőrző és információs rendszer által generált jelzéseket késedelmesen, nem határidőben dolgozta fel.

Emellett a bankoknál több esetben elmaradt az érintett ügyletek kapcsán a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzése is. Utóbbi is alapvető fontosságú kötelezettség, hiszen ezen adatok, dokumentumok hiányában az adott pénzügyi intézmény nem képes megfelelően megítélni a tranzakció, valamint az ügyfél pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatát.

Ezeken felül a vizsgálat az ERSTE Bank esetében a belső ellenőrző és információs rendszerének működtetésével kapcsolatban a riasztások kivizsgálásának kontrollja tekintetében is tapasztalt hiányosságot.

A mintavételezés alapján feltárt jogsértéseket az ERSTE Bank és az MBH Bank esetében azok előfordulása alapján az MNB nem értékelte rendszerszintű hiányosságként.

A feltárt problémák miatt az MNB az ERSTE Bankra és az MBH Bankra 10-10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki és kötelezte azokat a határozatban foglalt határidőkkel a feltárt hiányosságok kijavítására. A vizsgálat a CIB Bank Zrt. esetében jogsértést nem tárt fel, így az eljárást végzéssel megszüntette.

A jegybank úgy ítéli meg, hogy a korábbi hasonló tárgyban 2021-ben zárult témavizsgálat eredményeihez képest a tranzit fizetési számlákkal kapcsolatos kockázatok kezelésében érdemi előrelépés történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×