eur:
391.05
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Résztvevők a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetésen a Sándor-palotánál 2024. február 9-én. A demonstrálók Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelték, az ellen tiltakozva, hogy az államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt korábbi igazgatóhelyettesének. Követelték továbbá, hogy távozzon a közéletből Varga Judit, aki korábbi igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmet.
Nyitókép: Résztvevők a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetésen a Sándor-palotánál 2024. február 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ezrek tiltakoztak a Sándor-palota előtt, a köztársasági elnök lemondását követelve - a nap hírei

Ezrek tiltakoztak a Sándor-palota előtt Novák Katalin kegyelmi döntése ellen, a köztársasági elnök lemondását követelve. Hároméves mélypontra, 3,8 százalékra csökkent januárban a fogyasztói árak emelkedésének üteme – közölte a KSH. Kivonul Romániából az OTP, ottani leánybankját eladja a piacvezető román bank, a Banca Transilvániának.

Nem csak a pedofilok nem kaphatnak elnöki kegyelmet a jövőben, hanem minden más, gyermekek elleni szándékos bűncselekmény elkövetői sem – derül ki a kormány által benyújtott alaptörvény-módosítási javaslatból. Kocsis Máté frakcióvezető közölte: a Fidesz képviselőcsoportja támogatja Orbán Viktor javaslatát. Hozzátette: az államfő kegyelmi döntésének jogszerűségét senki nem vitatja, annak morális alapját viszont megismerné, mert ez okozza a bírálatokat, amelyeknek Kocsis Máté szerint van alapja.

Ezrek tiltakoznak a Sándor-palota előtt Novák Katalin kegyelmi döntése ellen, és követelték a köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter távozását közéletből. A Momentum által szervezett megmozduláson Szilágyi Kitti óvodapedagógus a hatóságok fellépését követelte, és azt, hogy gondolják újra a gyermekvédelmi rendszer finanszírozását. Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy Novák Katalin magyarázattal tartozik a bicskei gyerekeknek, akiknek elvette az igazságát. Bejelentette: holnaptól minden este tiltakozást tartanak, amíg a köztársasági elnök le nem mond. Korábban az Országos Közös Akarat elnevezésű csoport szervezésében a belügyminisztériumnál volt tüntetés.

Félpályás útlezárással tüntettek a magyar gazdák az Európai Unió mezőgazdaságot érintő döntései ellen. Mintegy száz munkagéppel vonultak fel az ukrán határon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az InfoRádióban méltatlannak nevezte, hogy az Európai Bizottság újabb 1 évvel meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó rendelkezéseket. Győrffy Balázs úgy fogalmazott, hogy a magyar termelőknek méltánytalan versenyben kell helytállniuk.

Hároméves mélypontra, 3,8 százalékra csökkent januárban a fogyasztói árak emelkedésének üteme – derül ki a KSH adataiból. Az elemzők 4 százalék feletti értéket vártak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az élelmiszerek ára 12 hónap alatt 3,6 százalékkal nőtt, ezen belül leginkább a cukor, az alkoholmentes üdítőitalok, a csokoládé, a kakaó, valamint a sertéshús drágult. A Magyar Nemzeti Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy 34 hónap után ismét a jegybanki toleranciasávon belülre került az árindex.

Az elektromos autózást érintő uniós támogatási programot sürget a magyar nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a Versenyképességi Tanács informális ülésén új iparpolitikai és állami támogatási megközelítést javasolt az általános zöld és digitális átállás támogatása helyett. A miniszter arról is beszélt: az EU versenyképességének javítása kritikus fontosságú és lépést kell tartani az Egyesült Államokkal és Kínával.

Biztonsági kamerákat telepítene valamennyi HÉV-járműre az LMP. Az ellenzéki párt petíciót indított, hogy aláírásokkal bírja rá a kormányt, találja meg ehhez a szükséges forrásokat. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta, a gödöllői molesztálási ügy rávilágít arra, milyen fontos az utazás biztonsága a közlekedési mód kiválasztásakor.

Róna Péter közgazdász, jogász, egyetemi tanár vezeti a Jobbik-Konzervatívok európai parlamenti listáját. A lista második helyén Gyöngyösi Márton pártelnök áll, a következő három jelölt nevét pedig a párt szombati budapesti évnyitó rendezvényén jelentik be.

Kivonul Romániából az OTP, ottani leánybankját eladja a piacvezető román bank, a Banca Transilvániának. A vételár 347,5 millió euró. A tranzakció zárására várhatóan a következő hónapokban történhet meg, az illetékes pénzügyi- és versenyhatóságok jóváhagyásainak függvényében. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója azzal indokolta az eladást, hogy a bank stratégiai növekedési céljait nem tudja elérni akvizíciók nélkül, márpedig a belátható jövőben kis esély mutatkozik egy lehetséges felvásárlásra.

A nyugati fegyvertámogatások leállításával a harcok néhány hét alatt befejeződhetnek Ukrajnában az orosz elnök szerint. Vlagyimir Putyin az ukrajnai háború kéz éves kezdete óta először adott interjút nyugati újságírónak, az amerikai Tucker Carlson-nak. A mintegy kétórás interjúban szóba került Magyarország is, amellyel kapcsolatban Vlagyimir Putyin azt mondta: soha nem beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel arról, hogy Kárpátalját visszakaphatná Magyarország.

Donald Trump korábbi amerikai elnök győzelmét hozta a Nevada államban tartott republikánus párti előválasztás. A volt amerikai elnök a leadott voksok 74 százalékát szerezte meg, így magabiztosan győzte le utolsó riválisát, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetet. Közben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága meghallgatta a jogi érveket Donald Trumpnak a választásokból való kizárásáról hozott bírósági döntés ügyében. Az ügy Donald Trump fellebbezése után került az Egyesült Államok legmagasabb jogi fóruma elé, és tétje, hogy a bírói tanács fenntartja-e Colorado állam legfelsőbb bíróságának döntését.

Személyesen szeretne találkozni a japán miniszterelnök az észak-koreai vezetővel. Kisida Fumio elmondása szerint komoly erőfeszítéseket tett, hogy csúcstalálkozó jöhessen létre közte és Kim Dzsongün között, hogy enyhüljenek a két ország közti feszült kapcsolatok. A japán miniszterelnök a parlamentben elmondta, hogy folyamatosan dolgozik az ügyön, és magas szintű tárgyalásokat szorgalmazott a csúcstalálkozó megvalósításáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×