eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Women use cell phones to detect cybersecurity security
Nyitókép: Urupong/Getty Images

Ennyi titkos megfigyelést engedélyeztek tavaly a magyar bíróságok

Az ezúttal nem derült ki, hogy az engedélyezett módszerekkel hány embert figyeltek meg.

Tavaly összesen 133 alkalommal engedélyezett bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtést a Fővárosi Törvényszék - derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a törvényszék által küldött statisztikából. Ez valamennyivel kevesebb, mint a tavalyelőtti szám, 2022-ben ugyanis 149 alkalommal engedélyezett titkos információgyűjtést a bíróság.

Egy-egy kiadott engedély több célszemélyt is takarhat, ezért a lap arra is rákérdezett, hogy ennyi engedéllyel hány személyt figyeltek meg a leplezett eszközöket alkalmazó állami szervek. Erre nem kaptak ezúttal választ, de összehasonlításul szolgálhat a 2022-es adat, amely szerint a 149 alkalommal kiadott engedély akkor összesen 251 célszemélyre vonatkozott.

A titkos információgyűjtés lényege, hogy egy adott szerv olyan leplezett eszközöket alkalmaz, amelyről a célszemély nem tud. Ezek némelyikéhez nem kell engedélyt szereznie a szolgálatoknak (informátor alkalmazása, adatgyűjtés stb.), másokhoz ügyészi engedély szükséges (például ha valakinek büntetlenséget helyeznek kilátásba vagy fedőokiratot, fedőokmányt készítenek, esetleg egy fizetési műveletet figyelnek meg).

És vannak a bírói engedélyes leplezett eszközök, mint például az, amikor egy információs rendszert figyelnek meg vagy titkos kutatást végeznek, telefonokat hallgatnak le, vagy titokban felbontják a célszemélynek érkező postai küldeményeket, esetleg egy adott helyre telepítenek titokban megfigyelő eszközöket. Ez utóbbi csoportra vonatkozik a 2023-as 133 engedély.

Ennél azonban jóval több alkalommal kerülhetett sor például telefonlehallgatásokra, miután titkos információgyűjtésre az igazságügyi miniszter is adhat engedélyt - erre vonatkozó adatokhoz nem tudott hozzájutni a portál.

Felidézik viszont, hogy a Facebook anyacége, a Meta korábbi adatközlése szerint a magyar állam 2022-ben összesen 1224 darab megkeresést küldött, de a szám a 2023 januártól júniusig tartó időszakra már megugrott: ebben az időben 1033 darab adatkérést küldtek a Metának 1413 felhasználói fiókkal kapcsolatban. A Meta 13 esetben kapott sürgős, vészhelyzeti kérvényt Magyarországtól.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×