eur:
389.63
usd:
362.71
bux:
68004.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Aggódnak az egészségügyi szakdolgozók – a nap hírei

Kizárólag az ukrán állam működését szolgálja a Brüsszelben most megszavazott 50 milliárd euró – mondta a kormányfő. Már nyugdíj-előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál. A Belügyminisztériumhoz fordult az egészségügyi szakdolgozók béremelése miatt a szakszervezetük. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

A csődbe jutott ukrán állam működését szolgálja a tegnap egyhangúlag megszavazott 50 milliárd euró, amely nem költhető fegyverre – mondta a kormányfő. Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcstalálkozó után a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: Magyarország biztosítékot kapott arra, hogy a neki járó uniós pénz nem kerülhet Ukrajnába, továbbá időről-időre felülvizsgálják az összeg ésszerű felhasználását is.

Sem a Fidesz-, sem a KDNP-frakció nem vesz részt a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen, ahol Svédország NATO-csatlakozásáról döntenének - tudta meg az ATV. A Fidesz-frakció megerősítette: a zárószavazással megvárják Orbán Viktor miniszterelnök és a svéd kormányfő találkozóját. Az Országgyűlés így határozatképtelen lesz.

A Fidesz belép az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába az európai parlamenti választások után – közölte Orbán Viktor kormányfő. A pártelnök-miniszterelnök Brüsszelben beszélt az La Stampának. Azt mondta: az volt az elképzelés, hogy a Fidesz már a választások előtt csatlakozik, de jelen állás szerint a szavazás után fogják megtenni. Az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportját az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni vezeti.

Már nyugdíj-előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte: az új számlatípus előnye, hogy díjmentes és a lehetőséghez személyi jövedelemadó-visszatérítés is jár, amelynek összege évente 100 ezer forint is lehet.

A Belügyminisztériumhoz fordult az egészségügyi szakdolgozók béremelése miatt szakszervezetük. Úgy számolnak ugyanis, hogy sokaknak nem fog érdemben nőni a fizetése, miután a korábbi pótlékok is beépülnek a bérekbe. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az Indexnek azt mondta: azt várnák, hogy a pótlékokkal kiegészített összeg emelkedjen a kormány által ígért 20 százalékkal.

Egyszerűsödik a Sándor-palota működése az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján – közölte a köztársasági elnök. Novák Katalin Facebook bejegyzésében arról számolt be: a hivatal még inkább ráirányítja figyelmet a leginkább rászorulókra. A Sándor-palota vezetését Schanda Tamás főigazgató látja el.

Veszíteni fog a globális gazdasági súlyából az Európai Unió, ha akadályozza a keleti beruházásokat - figyelmeztet a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Brüsszelben kiemelte: Európának nagy szüksége van a keleti beruházásokra, valamint a keleti irányú kereskedelemre. Megerősítette, hogy a kormány a magyar soros EU-elnökség idején fel szeretné gyorsítani a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a délkelet-ázsiai államokkal.

Belga és holland gazdák akadályozzák traktorokkal a két ország határátkelőinek forgalmát. Alexander De Croo belga miniszterelnök a blokádok felszámolását sürgette. Az északi Antwerpen környéki autópályák nehezen járhatók. A tiltakozó akciók szervezői közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ.

Csökkentek a globális élelmiszerárak januárban – ismertette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak árindexe már a hatodik egymást követő hónapban esett és 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

Terrorcselekménynek minősítették az Izrael stockholmi nagykövetségénél történteket. A svéd titkosszolgálat bejelentette, hogy átvette a rendőrségtől a nyomozást, amelyet a nagykövetségnél két nappal korábban elhelyezett robbanószerkezet ügyében indítottak. A támadásban senki nem sérült meg.

Összesen 40 százalékkal nőtt az MFB és az EXIM Bank együttes mérlegfőösszege 2023-ban – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton arról számolt be, hogy a két állami tulajdonú fejlesztési bank tavaly több mint 1 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez. Hozzátette: a kormány további intézkedései, a kamatstop, az árplafon további 1 százalékpontot tett hozzá a GDP növekedéséhez.

Ismert szolgáltatók partnereinél is óvatosságot kér a bankkártyacsalási kísérletek miatt a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank azt közölte: ismert utaztatási társaságok külföldi autókölcsönzési vagy szállásadói partnereihez kötődő ügyleteknél fordulhatnak elő visszaélések.

Elindult a távhőszolgáltatás az 5. kerületben. A projekt 3,4 milliárd forintból, 50 százalékos vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg. A beruházással több mint 50 megawatt hőteljesítményű új fogyasztó csatlakozott a távhőrendszerre, köztük a Főpolgármesteri Hivatal és a Merlin Színház is, a Hyatt Hotel valamint több lakópark és irodaház is.

A Déli pályaudvar környezetében is megújultak a BKK utastájékoztató táblái és a KRESZ-táblák. A közlekedési társaság egyedi azonosító kódokkal segíti, hogy az utasok könnyebben megtalálják a számukra megfelelő járatokat azokon a végállomásokon, ahol több vonalra is fel lehet szállni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×