eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Hiánycikk lett egy létfontosságú gyógyszer – márciusig biztosan nem is lesz belőle

Megszűnik egy olyan pajzsmirigygyógyszer hazai értékesítése, amelynek nincs helyettesítő készítménye.

A Propycil 50 mg tabletta 100 darabos kiszerelés értékesítését a forgalomba hozatali engedély jogosultja hazánkban megszüntette – közölte a 24.hu érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), miután kiderült: elérhetetlen a gyógyszertárakban a pajzsmirigy-túlműködést kezelő készítmény. A gyógyszeradatbázis szerint december közepétől „piaci megfontolások” miatt szünetel a gyógyszer forgalmazása.

Az utóbbi években a gyógyszer elérhetőségével jelentős problémák adódtak, először 2018-ban vált elérhetetlenné a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegek számára. Többen külföldről szerezték be a szert, vagy Facebook-csoportokban segítették ki egymást. Aztán 2021-ben újra hónapokig elérhetetlenné vált a gyógyszer, akkor a hivatalos közlés szerint a készítmény beszerzésében átmeneti hiány alakult ki.

A Propycil mostanra megint elérhetetlenné vált, és az NNGYK elismerte, a 100 darabos kiszerelés már nem is lesz, de helyette március közepétől 20 darabos kiszerelésben tervezi forgalmazni a forgalomba hozatali engedély jogosultja.

Mivel a Propycil 50 mg tablettának nincs helyettesítő készítménye, ugyanilyen hatóanyagú készítmény behozatala márciusig egyedi gyógyszerigénylés alapján oldható meg Hollandiából és Németországból. Közölték azt is, hogy más európai országokban is akadozik az ellátás, így a betegek nagyjából négy hét alatt juthatnak hozzá a gyógyszerhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×