eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Police.hu

A békés szkíták elhatárolódtak az erőszakos szkítáktól

A Szkíta Egyesület elhatárolódott azoktól a magukat szkítáknak valló emberektől, akiket őrizetbe vett a rendőrség, mert erőszakos hatalomátvételre készültek.

Tavaly novemberben került fel a YouTube-ra egy videó, amelyben egy társaság tagjai a „Szkíta Magyarország” megalakításáról, nemzeti szabadkatonai csapatok felfegyverzéséről, volt és jelenlegi kormánytagok letartóztatásáról, valamint a rendőrség lefegyverzéséről és a honvédség átállításáról beszéltek. A jog nyelvén ez azt jelenti, hogy előkészületeket tettek az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására, ami bűncselekmény.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, miután azonosították őket, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ 150 egyenruhása kedden Budapesten, valamint Pest, Veszprém, Zala és Bács-Kiskun vármegyében összesen tíz helyszínen egyszerre csapott le rájuk. Hét férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. Egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.

Több helyszínen maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt, gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket találtak. Lefoglaltak olyan iratokat is, amelyek szerzői tagadták a magyar állam létezését. Saját gyártású okmányokat, például személyazonosító igazolványokat, forgalmi engedélyeket és diplomáciai mentességet igazoló papírokat is találtak náluk.

A Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási adatai szerint Magyarországon 2439-en vallják magukat szkítának, vagyis szittyának. A közelmúltban az egyik ilyen csoport 1371 aláírást összeszedve még kezdeményezte is, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa őket önálló nemzetiségnek. A parlament ezt leszavazta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára először viccnek hitte a beadványt, ami szerinte szembemegy a józan ésszel. „Sok mindennel szembemegy, és éppen ezért én csak a Magyar Tudományos Akadémia elnökének hivatalos állásfoglalását tudom idézni: nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy a több mint 2000 éve a történelem színpadáról eltűnt szkítákat ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon” – fogalmazott a parlamentben.

A beadványt Pócs Alfréd László, a Szkíta Egyesület elnöke nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az orvosként dolgozó egri önkormányzati képviselő a koronavírus-járvány idején az oltásellenes nézeteiről híresült el, most a Népszavának nyilatkozott. Azt mondta, hogy csak a sajtóból értesült a szkíta hatalomátvétel szándékáról, amitől elhatárolódik. „A szkítaságot mi máshogyan képzeljük, valamiért harcolunk és valamiért állunk sorba, nem valami ellen. Mi a klasszikus szkíta erkölcsiségért alakultunk, nem radikális úton képzeljük el a változást” – hangsúlyozta a Szkíta Egyesület elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×