eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Mikortól viszik el a kidobott fenyőfákat, nagyon kell figyelni, drága lehet a következménye

A hagyomány szerint január hatodika, Vízkereszt napja után szokás lebontani a karácsonyfát. Budapesten elviszik a fákat, de nem mindig akkor, amikor számítunk rá.

A karácsonyi ünnepek után több mint félmillió levitézlett fenyőfát tesznek ki a fővárosi utcákra. Az FKF honlapján lévő tájékoztatás szerint ez az időszak akár másfél hónapig is eltárt. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudjuk összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

Hogyan?

A kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére tehetik ki a fákat az emberek. Az első esetben azonban

figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.


A fenyőfák a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési hőt, és villamos áramot.

A penzcentrum.hu még azt is hozzáteszi, hogy szabálysértést követünk el abban az esetben, ha nem a kijelölt helyre tesszük a fenyőfát. Ennek összegét a helyileg illetékes jegyző állapítja meg, de az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a bírság akár több tízezer forintos is lehet.

A fenyőfák a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési hőt, és villamos áramot. Éppen ezért arra kérik az embereket, hogy tényleg

csak lecsupaszított fát tegyenek ki a kijelölt helyre.

Semmiképpen se dobják el fájukat a közterületeken, parkokban, játszótereken, ezzel mások biztonságát és a főváros közterületi rendjét és tisztaságát veszélyeztetve - írta a lapnak az FKF sajtóosztálya.

Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 17:27
×
×
×
×