eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sick woman trying to sense smell of fresh tangerine orange, has symptoms of Covid-19, corona virus infection - loss of smell and taste, standing at home. One of the main signs of the disease.
Nyitókép: Dima Berlin/Getty Images

A zuhany alatt kiderül, mi a demencia egyik legbiztosabb jele

A memóriazavar a demencia legelismertebb tünete, de van egy olyan jel is, amit könnyen kiszúrhatunk akár zuhanyzás közben is.

A demencia tünetei közé tartozhat a memóriazavar, a gondolkodás sebességének lassulása, a szellemi éleslátás hanyatlása, a hangulat változékonnyá válása, valamint a mindennapi tevékenységek elvégzésének nehézségei. De nem ezek a jól ismert tünetek a kizárólagos jelei annak, hogy valami nem stimmel. A szaglás elvesztése komoly figyelmeztető jel lehet - írja a sassy.hu az Express cikke nyomán.

Egy kutatás szerint ez a tünet már az első stádiumban jelzi a betegséget, és a zuhanyzás során nagyon könnyen észlelhető. Amennyiben valaki fürdés közben nem érzi (vagy csak alig) a sampon és a tusfürdő illatát, az komoly figyelmeztető jel. (Kivéve persze, ha előtte a Covid miatt vesztette el a szaglását és az még nem tért vissza.)

A Chicagói Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a szaglás hirtelen romlása a demencia korai jele lehet.

A memória ugyanis létfontosságú akkor is, amikor az ember fel szeretne ismerni egy illatot. A programot vezető, Jayant M. Pinto, aki a szaglószervi és orrmelléküreg-betegségeket vizsgálja, elmondta:

„Ez a tanulmány újabb támpontot ad arra, hogy a szaglás gyors csökkenése igazán jó indikátora annak, ami végül majd strukturálisan bekövetkezik az agy bizonyos régióiban." Az amerikai tudós még hozzá tette: "Ki tudtuk mutatni, hogy a szaglás gyors hanyatlásában szenvedő emberek agyában a szürkeállomány térfogata és alakja is kisebb volt."

Ha tehát valaki azt veszi észre, hogy Covid nélkül is jelentősen lecsökkent a szaglása, vagy a koronavírus-fertőzés után az nem tér vissza, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz. Ugyanis ha a demenciát időben elkezdik kezelni, hosszú évtizedekig képes lesz még a beteg megközelítőleg teljes életet élni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×