eur:
389.6
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szabó Szilvia, a MOHU gyártói felelősségi rendszerek vezetője a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatóján a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án. Az új visszaváltási rendszerrel a 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Visszaváltható palackok - A legfontosabb még január 1-jén is hiányozni fog

Már idén áprilisban megkezdte a MOHU MOL azoknak az automatáknak a kitelepítését, amelyek segítségével a lakosság visszaválthatja 2024 január elsejétől az üveg és a műanyag palackokat - mondta az InfoRádiónak a MOHU Gyártói Felelősségi Rendszerek vezetője, Szabó Szilvia.

Már másfél éve közismert tény, hogy a kötelező visszaváltási rendszer 2024. január 1-jén indul, ezért a MOHU MOL igen korán leszerződött az első gépekre - tudta meg az InfoRádió a MOHU Gyártói Felelősségi Rendszerek vezetőjétől, Szabó Szilviától.

"Az első telepítésre már áprilisban sor került, azóta folyamatosan telepítjük a gépeket. A legnagyobb boltláncokkal már régóta kapcsolatban vagyunk, de folyamatosan szolgáljuk ki az igényeket. Akik kötelezettek, azok a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszer-üzletek, ezekben szinte mindenütt megtalálható lesz a visszaváltó-automata január 1-jén. Ahol pici csúszás lesz, ott is heteken belül találkozni lehet a gépekkel, amelyekkel már most lehet ismerkedni, bár alvó üzemmódban vannak. Élénk zöld színűek lesznek."

A fogyasztó csak egy fallal és egy kommunikációs képernyővel fog találkozni az ígéret szerint, a hipermarketekben viszont a fal mögött akár 7-8 konténer is várhatja a visszaváltott palackokat, legyen az akár alumíniumból, üvegből vagy műanyagból. A gép maga végzi a szortírozást. A kisebb üzletekben önálló gépek lesznek, a legkisebb 1 négyzetmétert foglal el, a nagyobbak 2-t.

Hogy volt-e elég hely rá, arról elmondta, sokfelé volt ez nehézség.

"Ahol nem készültek el a végleges megoldással, ott átmenetileg egy kisebb gépet adunk, hogy a kötelezettség teljesüljön, aztán ahogy sikerül a boltban a változtatásokat megtenni, akár kész a visszaváltó konténer kialakítása, megkapják a nagy gépeket" - mutatott rá Szabó Szilvia.

Megítélése szerint szorgalmasan készült a kiskereskedelmi ágazat erre a feladatra.

A rendszer "január elsején biztosan elindul", ami viszont még hiányzik, az maga a visszaváltható palack.

"A palackozók kaptak egy fél éves türelmi időt, tehát még júniusig kaphatók lesznek olyan palackok, amelyek nem visszaválthatók 50 forintért. Gyakorlatilag a rendszer elindul, de fokozatosan kapja a terhelést" - tette világossá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×