eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Female teacher is teaching and writing on chalkboard
Nyitókép: Leren Lu/Getty Images

Jövőre 3 éves bérfejlesztési program indulhat a tanárok és óvónők számára - a nap hírei

Egy jobban szabályozott állami egészségügyi rendszert tart szükségesnek a kormányfő. Prágában 15-re emelkedett a délutáni lövöldözés áldozatainak száma

Jövőre 3 éves bérfejlesztési program indulhat a tanárok és óvónők számára, amint megérkeznek az uniós pénzek – közölte a kormányinfón a miniszterelnök. Orbán Viktor a nemzetközi tájékoztatón azt is közölte: 2024 január 1-jétől átlagosan 32,2 százalékos béremelést akarnak végrehajtani, ennél kisebb, de jelentős mértékűt 2025-ben, és azután pedig 2026-ban. A tanárok átlagfizetése végül 800 ezer forint körül lesz.

Októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 564.400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 389.300 forint volt - közölte a KSH. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14 százalékkal, a reálkereset 3,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Év végére 6 százalék alá is süllyedhet az éves fogyasztóiár-index - közölte a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Balatoni András a jegybank decemberi inflációs jelentését ismertetve kiemelte: az idén elindult érdemi dezinflációs hatás 2024 első hónapjaiban is folytatódik, és az infláció 2025-ben tér vissza tartósan a jegybanki toleranciasávba.

A pénzügyminiszter szerint nincs szükség az euró bevezetésére, de az uniós pénzekre igen. Varga Mihály az Indexnek azt mondta: a jövő évi költségvetés 381 forintos árfolyammal számol, jelenleg is ennek környékén van. Úgy vélte: a gazdaságpolitika eredményességét nem az euró léte határozza meg.

Virág Barnabást választotta a Budapesti Értéktőzsde elnökének a BÉT közgyűlése. Az új elnök irányítása alatt folytatódik a tőzsde piacfejlesztési stratégiájának a végrehajtása.

Egy jobban szabályozott állami egészségügyi rendszert tart szükségesnek a kormányfő. Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatón az InfoRádió kérdésére válaszolva azt mondta: a kórházak adóssága is abból fakad, hogy a magyar egészségügy se nem magán, se nem állami, hanem a kettő keveréke. Szerinte kell egy jobban szabályozott állami rendszer, amely nem tiltja be a magánrendszert.

Továbbra is elutasítja az uniós migrációs csomagot a kormányfő. Orbán Viktor nemzetközi tájékoztatóján úgy vélte: addig biztos kudarc lesz a vége a szerdán elfogadott új migrációs brüsszeli paktumnak, amíg az unió nem szánja rá magát, hogy kimondja: aki a területére akar jönni, annak először kérelmeznie kell ezt, és a döntésre a határain kívül kell várakoznia. A kormányfő a tájékoztatón közölte azt is: befejezett ügynek tartja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér állami megvásárlását, már csak a technikai kérdéseket kell lezárni.

Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a makroszintű pénzügyi segélycsomag utolsó részleteként. Így a teljes támogatás elérte a maximális 18 milliárd eurót, ami az eszköz történetének legnagyobb makroszintű pénzügyi támogatási művelete. Orbán Viktor kormányfő nemzetközi tájékoztatóján kijelentette: Ukrajnának a költségvetésen kívül és hitel felvétele nélkül kell adni pénzügyi támogatást.

Jövőre mozgósítaná a külföldön tartózkodó, 25-60 év közötti ukrán férfiakat az ukrán védelmi miniszter. A férfiaknak jelentkezniük kell az Ukrán Fegyveres Erők toborzóközpontjainál, ellenkező esetben szankciókat alkalmazhatnak velük szemben.

Prágában 15-re emelkedett a délutáni lövöldözés áldozatainak száma, 24 sebesültről tudni. A támadás a Károly Egyetem filozófia intézeténél történt. A rendőrség közlése szerint az elkövető az egyetem hallgatója volt, és ő is az áldozatok között van. A cseh belügyminiszter hangsúlyozta: a történteknek nincs köze a nemzetközi terrorizmushoz. Több médium azt jelentette, hogy a fiatalember korábban agyonlőtte az apját, és a rendőrség körözte. Magyar az áldozatról vagy sérültről a külügyi tárcának nincs tudomása.

A főpolgármester kicsinyes és ostoba intézkedésnek nevezte azt, hogy sajtóértesülések szerint márciustól külön bérletet kell venni az állami MÁV-, HÉV- és Volánbusz-járatokra Budapesten belül is. Karácsony Gergely ehelyett a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés szorosabb összekapcsolását sürgette. Eközben Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán jelezte: a fővárosnak be kell fizetnie a szolidaritási adót, mert a Kúria döntése értelmében ideiglenes jogvédelem sem illeti meg.

Újra van víz Érden és környékén, ez főként annak köszönhető, hogy a kérésnek megfelelően a lakosság visszafogta a fogyasztást - mondta az InfoRádiónak az érdi polgármester. Csőzik László azt is közölte: már megérkezett az Olaszországból megrendelt csőalkatrész, aminek segítségével helyreállhat a rend a déli agglomerációban.

Pénzügyi segéllyel támogatja a román kormány a csíkszeredai kollégium összedőlésében meghalt fiú és a három megsérült lány családját.

Gáza északi részében már nincs működő kórház az üzemanyag, személyzet és utánpótlás hiánya miatt - közölte az Egészségügyi Világszervezet. Eközben eredmény nélkül értek véget Egyiptomban az újabb túszcseréről és tűzszünetről szóló tárgyalások Izrael és a Hamász között.

Kínában 135-re emelkedett a hétfő éjjeli földrengés halálos áldozatainak száma. 12 embert még keresnek. A mentést nehezíti, hogy a térségben éjjel mínusz 10-15 fok van.

Az uniós joggal ellentétesnek minősítette az Európai Unió bírósága, hogy a FIFA és az UEFA megakadályozta az Európai Szuperliga létrehozását. A 20 csapatosra tervezett Szuperliga ötletével 2021-ben a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület állt elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×