eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Földrengés. Forrás:YouTube
Nyitókép: Forrás:YouTube

Iszonyú sok halottja van egy kínai földrengésnek

Legalább 118 halálos áldozata van annak a földrengésnek, amely Kína északnyugati részén, Kanszu és Csinghaj tartomány határán történt hétfőn éjszaka - közölte kedden a kínai állami média a helyi hatóságok beszámolóira hivatkozva.

A kínai földrengésközpont jelentése szerint 6,2 erősségű földmozgás viszonylag kis, tíz kilométeres mélységben történt. Az amerikai Földtani Intézet ugyanakkor 5,9 erősségű földrengést jelzett.

A mentés nagy erőkkel kezdődött meg. Mintegy 4000 tűzoltót, katonát és rendőrt vezényeltek ki a mentési munkálatokhoz, amelyet a kínai hadsereg által kialakított központból irányítanak.

Hszi Csin-ping elnök felszólította a mentésen dolgozókat, hogy kövessenek el mindent a bajba kerültek megmentésének, segítésének érdekében.

Helyi idő szerint a reggeli órákra Kanszuban 105 ember halálát erősítették meg, és 397 sérültről, köztük 16 súlyos állapotúról számoltak be. A csinghaji régióban 13 ember lelte halálát, 182-en pedig megsérültek. Csinghajban további húsz embert még keresnek, akiket egy földcsuszamlás temetett maga alá.

A régióban mintegy 6400 ház rongálódott meg.

A földrengést a környező térségben, így az epicentrumtól mintegy száz kilométerre északkeletre, Lancsouban, Kanszu fővárosában is erősen lehetett érezni.

A röviddel éjfél előtt történt földrengést reggel 10 óráig további kilenc utórengés követte, a legnagyobb 4,1 erősségű volt egy kanszui illetékes szerint.

A távoli, hegyvidéki területen, amely Kína közepén fekszik, számos, túlnyomórészt muszlim etnikumú és néhány tibeti közösség is él.

A kínai állami televízió jelentése szerint sátrakat, összecsukható ágyakat és takarókat küldtek a katasztrófa sújtotta területre.

A Kínai Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a térségben éjszaka mínusz 9 és mínusz 15 Celsius-fok közé süllyedt a hőmérséklet.

A földrengések meglehetősen gyakoriak Kínának ezen a hegyvidéki területén, amely a Tibeti-fennsík keleti szélén húzódik.

Tajvan is felajánlotta segítségét

Caj Jing-ven tajvani köztársasági elnök részvétét fejezte ki Kína felé a katasztrófát követően, és a nézeteltéréseket félretéve felajánlotta segítségét a kínai kormánynak - írja a Reuters.

"Imádkozunk azért, hogy minden érintett megkapja a szükséges segítséget, gyors felépülést kívánunk. Tajvan készen áll, hogy felajánlja segítségét a katasztrófaelhárításban" - írta az elnök hivatalos X-profilján.

A tajvani tűzoltóság közlése szerint már összeállítottak egy 160 fős mentőcsapatot 4 kutyával és 13 tonnányi ellátmánnyal, készen arra, hogy Kínába utazzanak, ha szükséges. A kínai vezetés egyelőre nem jelezte, hogy beengedne külföldi mentőcsapatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×