eur:
389.66
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Back view of elementary student raising arm in order to answer a questing during a class.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Egyes állami iskoláknak magántanárokat kell szerződtetniük, hogy megoldják a nyelvtanítást

A Közép-Pesti Tankerületi Központ szerint nem maradt más lehetőségük, arra kényszerültek, hogy nyelviskolákkal kössenek megbízási szerződéseket.

Nyelviskolákkal kötött megbízási szerződést a Közép-Pesti Tankerületi Központ, miután több, általuk fenntartott intézményben csak így lehet biztosítani az idegen nyelvek tanítását, nincs más lehetőségük.

A tankerületi központ arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a magántanárok óraadóként dolgoznak az iskolákban, a „magas színvonalú feladatellátás érdekében” pedig külön garanciákat emeltek be a szerződésekbe.

Az eddigi visszajelzések alapján az iskolavezetők, a tanulók és a szülők is elégedettek a magántanárok munkájával.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta a lapnak, hogy ez a jelenség is bizonyíték arra, tanárhiány van Magyarországon. Totyik Tamás szerint csak úgy tudják átcsábítani a magántanárokat az állami intézményekbe, ha magasabb bért kínálnak nekik, mint amennyit a főállású pedagógusok kapnak. Ezt az értesülést azonban eddig nem erősítették meg az érintett iskolák.

A PSZ elnöke szerint a jövőben nőhet azoknak a pedagógusoknak a száma, akik inkább a magánszférát választják, így nemcsak hogy többet kereshetnek, hanem

megszabadulhatnak az iskolai adminisztrációs terhektől, egyéb munkáktól.

A Népszava a magántanárok szerződtetésével kapcsolatban megkereste a tankerületeket irányító Klebelsberg Központot is, amely válaszában azt írta: a tankerületi központok felelősek azért, hogy a pedagógusok foglalkoztatása jogszerű legyen. Jelezték: a jogszabályok sem zárják ki az ilyen jellegű foglalkoztatás lehetőségét. Csak annyi az elvárás, hogy az érintett pedagógus megfelelő képesítéssel rendelkezzen, és hogy az oktató-nevelő munka megfelelően biztosított legyen.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×