eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: BKV

Elindult a BKV fényflottája – képek

Elindultak a BKV ünnepi fényvillamosai és fénybuszai péntek késő délután, a fényflottát Karácsony Gergely főpolgármester indította útjára a Hungária Kocsiszínből, ami elé sok érdeklődő család érkezett.

Az ünnepi fénybe öltöztetett járművek előtt Karácsony Gergely arról beszélt, talán Budapest a leginkább villamosbarát város, hiszen nincs még egy olyan nagyváros a világon, ahol ilyen nagy mértékben szolgálná az ott közlekedőket a villamosok. Szeretnénk a korábban működő, de megszüntetett villamoshálózatot visszaépíteni – közölte.

A főpolgármester elmondta, azért tartja csodálatos dolognak a fényflottát, mert a járművek feldíszítése alulról jövő kezdeményezés. Mint fogalmazott, „különösen kedves ajándék ez a városnak”, hiszen tudja, hogy a BKV dolgozói mennyi önkéntes munkát tesznek bele a díszítésbe.

A főpolgármester a BKV dolgozóinak megköszönte, hogy az év minden napján szolgálják Budapestet.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a gazdasági válság miatt 2022-ben nem indították el a fényflottát. A társaság a takarékoskodás révén nagyságrendileg hárommilliárd forintot spórolt meg, és ennek is köszönhető, hogy idén el tudják indítani a feldíszített villamosokat és buszokat – tette hozzá.

Közölte, a fényflotta járművein több mint öt kilométer LED-fényfűzér van, ezeken 140 ezer LED-izzó található. Továbbá egy utas jóvoltából 150 horgolt díszt is elhelyeztek Budapest 150. születésnapja alkalmából – jegyezte meg Bolla Tibor.

Elmondta, a fényflottát két busz és hat villamos, továbbá a december 10-én a fogaskerekű vonalán induló feldíszitett jármű alkotja.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az első ünnepi fényvillamos tizennégy évvel ezelőtt indult el a Jászai Mari térről, és a 2-es vonalon közlekedett.

A BKV az ünnepvárás alkalmából a feldíszitett járművekkel kíván örömet szerezni a budapestieknek és a fővárosba látogatóknak.

A BKV közreadott közleménye szerint a fényflotta január 7-ig közlekedik.

A fényflotta „zászlóshajója”, a 2009 óta közlekedő klasszikus fényvillamos, a Ganz UV mellett kültéri LED-szalagok, füzérek kerültek egy KCSV-7, egy TW6000 (Hannoveri), egy T5C5K2 (Tátra), egy ICS (Ganz-csuklós) és egy Combino villamosra, valamint egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

A járműveket több mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban – írták.

Mint olvasható, a KCSV-7, a Tátra és a Ganz-csuklós villamosokon ünnepi fényt kaptak az áramszedők is. Több jármű belső terébe is díszítés került.

Idén először két busz is ünnepi fénybe öltözött: a matricák mellé kültéri, vízmentes 24 Volt tápfeszültségű LED-szalag került egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

A BKV közölte, a fényflotta szinte az egész várost behálózza,

a járműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

Az ünnepi járatok menetrendje a bkk.hu/utazasi-informaciok/kozossegi-kozlekedes/unnepijaratok/ oldalon találhatók.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×