eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: BKV

Elindult a BKV fényflottája – képek

Elindultak a BKV ünnepi fényvillamosai és fénybuszai péntek késő délután, a fényflottát Karácsony Gergely főpolgármester indította útjára a Hungária Kocsiszínből, ami elé sok érdeklődő család érkezett.

Az ünnepi fénybe öltöztetett járművek előtt Karácsony Gergely arról beszélt, talán Budapest a leginkább villamosbarát város, hiszen nincs még egy olyan nagyváros a világon, ahol ilyen nagy mértékben szolgálná az ott közlekedőket a villamosok. Szeretnénk a korábban működő, de megszüntetett villamoshálózatot visszaépíteni – közölte.

A főpolgármester elmondta, azért tartja csodálatos dolognak a fényflottát, mert a járművek feldíszítése alulról jövő kezdeményezés. Mint fogalmazott, „különösen kedves ajándék ez a városnak”, hiszen tudja, hogy a BKV dolgozói mennyi önkéntes munkát tesznek bele a díszítésbe.

A főpolgármester a BKV dolgozóinak megköszönte, hogy az év minden napján szolgálják Budapestet.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a gazdasági válság miatt 2022-ben nem indították el a fényflottát. A társaság a takarékoskodás révén nagyságrendileg hárommilliárd forintot spórolt meg, és ennek is köszönhető, hogy idén el tudják indítani a feldíszített villamosokat és buszokat – tette hozzá.

Közölte, a fényflotta járművein több mint öt kilométer LED-fényfűzér van, ezeken 140 ezer LED-izzó található. Továbbá egy utas jóvoltából 150 horgolt díszt is elhelyeztek Budapest 150. születésnapja alkalmából – jegyezte meg Bolla Tibor.

Elmondta, a fényflottát két busz és hat villamos, továbbá a december 10-én a fogaskerekű vonalán induló feldíszitett jármű alkotja.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az első ünnepi fényvillamos tizennégy évvel ezelőtt indult el a Jászai Mari térről, és a 2-es vonalon közlekedett.

A BKV az ünnepvárás alkalmából a feldíszitett járművekkel kíván örömet szerezni a budapestieknek és a fővárosba látogatóknak.

A BKV közreadott közleménye szerint a fényflotta január 7-ig közlekedik.

A fényflotta „zászlóshajója”, a 2009 óta közlekedő klasszikus fényvillamos, a Ganz UV mellett kültéri LED-szalagok, füzérek kerültek egy KCSV-7, egy TW6000 (Hannoveri), egy T5C5K2 (Tátra), egy ICS (Ganz-csuklós) és egy Combino villamosra, valamint egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

A járműveket több mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban – írták.

Mint olvasható, a KCSV-7, a Tátra és a Ganz-csuklós villamosokon ünnepi fényt kaptak az áramszedők is. Több jármű belső terébe is díszítés került.

Idén először két busz is ünnepi fénybe öltözött: a matricák mellé kültéri, vízmentes 24 Volt tápfeszültségű LED-szalag került egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

A BKV közölte, a fényflotta szinte az egész várost behálózza,

a járműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

Az ünnepi járatok menetrendje a bkk.hu/utazasi-informaciok/kozossegi-kozlekedes/unnepijaratok/ oldalon találhatók.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×