eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Senior man with stroke doing physical therapy at home
Nyitókép: Getty Images/ Renata Angerami

Újabb kórházi osztályok alakulhatnak át

Az úttörőnek számító pincehelyi szakápolási központ nyomán 2024 első negyedévében újabb kórházi ápolási osztályokat alakítanak át otthont helyettesítő szakápolási intézményekké - jelentette be Fülöp Attila szerdán Pincehelyen.

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a pincehelyi Szent Orsolya Kórház megalapításának 70. évfordulóján vett részt. Az intézménybe júliustól, a szakápolás átalakítása eredményeképpen, olyan emberek kerülhetnek, végleges elhelyezésük előtt, akik állapota nem igényel folyamatos orvosi felügyeletet, de szakápolást, tartós ápolás-gondozást igen.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a komplex szolgáltatás nyújtása, az alapellátási és szakápolási feladatok egységesítése mellett fontos elvárás a szociális szemlélet kialakítása, a mentálhigiénés, az otthon érzését nyújtó gondozás.

Fülöp Attila elmondta, hogy az intézmény úttörő szerepet játszik abban, hogy szakápolási központtá alakulva új szolgáltatási formát vezessenek be Magyarországon.

Hozzátette: a változtatásnak egyetlen célja volt, hogy a medikális ápoláshoz, amit eddig is végzet az intézmény, hozzá tudjanak tenni olyan mentálhigiénés szociális elemeket, amelyek által az ápoltak úgy érezhetik, részt tudnak venni a közösségi életben is.

Az a fajta átalakítás, szemléletmód-változás, ami ehhez kell, megtörtént Pincehelyen - húzta alá Fülöp Attila.

A politikus elmondta azt is, hogy előkészítés alatt áll más hasonló szakápolási intézmények kialakítása az országban. Mintegy féltucat helyen terveznek kialakítani ilyen intézményeket, osztályokat, amelyeket várhatóan 2024 első negyedévében adják át.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×