eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Parkoló autók Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én. Ettől a naptól többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A változások a helyi lakosok érdekeit szolgálják – Balogh Samu az új, fizetős budapesti parkolási zónákról

Több fővárosi kerületben, Újbudán, a Hegyvidéken, Zuglóban és Ferencvárosban is létrejöhetnek fizetős parkolási övezetek. A főpolgármester kabinetfőnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az önkormányzatok kezdeményezték a módosításokat.

Két budai és két pesti kerületben is jelentősen megváltozhatnak a fizetős parkolásra vonatkozó szabályok, ha a képviselők a Fővárosi Közgyűlés november 29-ei ülésén megszavazzák az erről szóló javaslatot.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: az érintett kerületekben a P+R parkolás miatt általános jelenség, hogy a helyi lakosok nehezen tudják megoldani a parkolást. Tájékoztatása szerint elsősorban három kerületet érint a módosító javaslat:

Zuglót, Ferencvárost és Újbudát, valamint a XII. kerületben is lehetnek apróbb technikai átalakítások.

Balogh Samu szerint a változások a helyben élők érdekeit szolgálják. A parkolási övezetek bővítése a XIV. kerületben a Bosnyák tér környékét, a IX. kerületben a Vágóhíd utca környékét, Újbudán pedig Őrmező, valamint a BAH-csomópont környékét érintik.

Kiemelte, hogy a Fővárosi Közgyűlés által kijelölt parkolási övezetek egy keretet jelentenek. Magyarán azt, hogy ezeken a területeken „mikor lesz valójában fizetős a parkolás”. Mindez a kerületi önkormányzatok döntésén múlik, mert a parkolási üzemeltetés az ő feladatuk. Hozzátette:

a módosítást nem a főváros kezdeményezte, hanem az érintett kerületek polgármesterei.

Balogh Samu kitért a fizetőssé váló zónák áraira is, melyek nem egységesek, a terület, illetve az elhelyezkedés alapján határozzák meg azokat. Mint fogalmazott, szerdán „minden világossá válik”. Négy különböző díjazási zónát jelöltek ki, és a főpolgármester kabinetfőnöke arról tájékoztatott, hogy a bővítések az alsó kategóriákban valósulnak meg.

A Fővárosi Önkormányzat oldalán olvasható tájékoztató kiemeli azt is, hogy a korábbi bonyolult, összesen 27 féle parkolási zóna helyett egy átlátható, 4 zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezetnek be. Az új rendszer célja, hogy az autóval közlekedők könnyen értelmezhető zónarendszert használhassanak. Az ehhez illeszkedő új díjazás a közterületi parkolóhelyek esetében az autók gyorsabb cserélődését, így a parkolóhelyek jobb kihasználhatóságát célozza.

A Fővárosi Önkormányzat szerint az övezetek bővítését érintő kérelmek telítettségi vizsgálattal alátámasztottak. A zónák közti átsorolásokat pedig a kerületek által a parkolásüzemeltetés során szerzett tapasztalatok indokolják. Az új helyekről és a tervezett változásokról ebben a cikkünkben olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×