eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Novák Katalin köztársasági elnök, a testület elnöke a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában 2023. november 6-án. Az államfő által életre hívott Demográfiai Kerekasztal célkitűzése, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá tudjon válni.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Elnöki kegyelemmel szabadulhat a Hunnia-ügy még börtönben lévő 3 elítéltje - a nap hírei

Decembertől 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum. Újabb 6 magyar állampolgár jutott ki a Gázai övezetből.

Decembertől 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén a munkaadók és a munkavállalók között megszületett a megállapodás, amelyet azonban a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írt alá.

A pénzügyminiszter szerint kedvezőek a magyar gazdaság kilátásai, jövőre 3-4 százalékos lehet a növekedés. Varga Mihály az egyik londoni gazdaságpolitikai és monetáris elemzőház tanácskozásán úgy vélte, hogy jövőre visszatér a dinamikus növekedés.

Magyarország és Észak-Macedónia koordináltan lép fel a földgáz szállítására vonatkozó bulgáriai tranzitdíjak emelésének ügyében - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban. Szijjártó Péter emlékeztetett arra: Magyarország kötelezettségszegési eljárás indítását kérte az Európai Bizottságtól Bulgáriával szemben, és kész arra, hogy további intézkedéseket hozzon az ügyben.

Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. November 8-ig a meghirdetett keret 86 százalékára kötöttek szerződést a magyar vállalkozások. Az ügyfelek 67 százaléka kis-és közepes vállalkozás.

Gödöllőre telepíti 6. globális kutatás-fejlesztési és gyártócsarnokát a kínai tulajdonú Wasion Holdings Limited – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Szijjártó Péter elmondta: a vállalat 2025-től mintegy 4 milliárd forint értékben évente egymillió okos villanyórát fog előállítani.

A következő évek az ország szuverenitásának megvédéséről fognak szólni – hangsúlyozta a miniszterelnök, amikor a Karmelita kolostorban fogadta a Magyar Diaszpóra Tanács tagjait. Orbán Viktor szerint nagy vita várható az Országgyűlés elé kerülő szuverenitásvédelmi törvényről.

Holnap indul az újabb nemzeti konzultáció. Karácsonyig minden háztartásba kézbesítik a konzultációs kérdőíveket, amelyeket január 10-ig lehet visszaküldeni és a későbbiekben internetes kitöltésre is lesz lehetőség.

Köztársasági elnöki kegyelemmel szabadulhat a Hunnia-ügy még börtönben lévő 3 elítéltje. Novák Katalin azután döntött így, miután a sértett politikus, Csintalan Sándor kegyelem iránti kérését személyesen is meghallgatta. A közügyektől eltiltással kapcsolatban az államfő a kérelmek elutasításáról határozott.

Börtönből háziőrizetbe került a korrupcióval vádolt Schadl György, és egyik vádlottársa, R. Róbert. A másodrendű vádlott, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár az elmúlt két évben is szabadlábon volt. A bíróság szerint már nem áll fenn a veszélye annak, hogy befolyásolnák a tanúkat. Az ügyészség nem fellebbezett.

A Demokratikus Koalíció hisz egy erős Európában, ami képes megvédeni a polgárait a klímakatasztrófától és a háborús veszélyektől - mondta a párt európai parlamenti képviselője. Dobrev Klára a DK külpolitikai programját bemutatva felidézte: Magyarország hatalmas többséggel szavazott az európai uniós és a NATO-tagságra.

Elhalasztották a szavazást a svéd NATO-tagságról a török parlament külügyi bizottságában. A testület elnöke közölte: további megbeszéléseket folytatnak, és már a jövő héten újból napirendre tűzhetik a törvényjavaslatot. Lehet, hogy meghallgatják az ankarai svéd nagykövetet is.

A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárát. A jelöltet a 350 fős törvényhozásban 179 képviselő támogatta, 171-en ellene szavaztak. Megválasztásához abszolút többségre, legalább 176 voksra volt szüksége.

Újabb 6 magyar állampolgár, köztük 4 gyerek, illetve 2 palesztin családtagjuk jutott ki a Gázai övezetből – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: már csak egy magyar állampolgár tartózkodik a területen, aki a maradás mellett döntött.

Izrael elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülésén elfogadott, tűzszünetre felszólító határozatát mindaddig, amíg a Hamász nem engedi el az izraeli túszokat. Az izraeli elnök úgy nyilatkozott: a Gázai övezetben nagyon erős haderőnek kell ottmaradnia, hogy megakadályozza a Hamász talpra állását. Az amerikai elnök úgy látja: a kétállami megoldás az egyetlen válasz az izraeli-palesztin konfliktus megoldására.

A honvédség iraki missziójának meghosszabbítását javasolja a kormány. Az erről szóló módosító javaslatot már benyújtotta az Országgyűlésnek a honvédelmi miniszter. A megbízatás további 2 évig, 2025. december 31-ig szólna.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×