eur:
389.75
usd:
365.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Nagy változásról számolt be az ügyészség

2023. november 1-jével újabb mérföldkőhöz ér az ügyészségi nyomozás szervezetének 2019. február 1-jével kezdődött megújulása, amelynek keretében a meglévő öt regionális nyomozó ügyészséghez egy hatodik szervezeti egység, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség is csatlakozik.

A büntetőeljárásról szóló törvény az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekmények meghatározásával széles körben ró feladatokat a nyomozó ügyészségekre, hiszen a hatáskörükbe tartozik többek között

  • a hivatali korrupciós bűncselekmények,
  • a mentelmi joggal érintett személyek által és a működésükkel kapcsolatban ellenük elkövetett bűncselekmények,
  • a bíró, az ügyész és a rendőrség tagjai ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények,
  • a katonai büntetőeljárásra tartozó bűncselekmények nyomozása.

Ezekben az ügyekben a nyomozó ügyészek nem csak a klasszikusnak mondható ügyészi feladatokat látják el, hanem komplex módon maguk folytatják a bűncselekmények gyanújának megállapítását célzó előkészítő eljárásokat, nyomoznak, majd az eljárás eredményétől függően vádat emelnek, illetve képviselik is a vádat az elsőfokú bíróságok előtt.

Az ügyészség közleménye szerint e feladatok szakszerű, időszerű és hatékony ellátása érdekében szükségessé vált az eddig a Fővárosi Főügyészség szervezeti keretei között működő külön nyomozó ügyészségnek, a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egységébe történő integrálása, amellyel immár teljesen egységessé vált az ügyészségi nyomozás.

2023. november 1-jével az ügyészségi nyomozás hatáskörébe tartozó bűncselekmények nyomozását kizárólag a Központi Nyomozó Főügyészség és az alárendeltségében működő járási szintű regionális ügyészségek végzik:

  • Fővárosi Nyomozó Ügyészség (budapesti székhellyel, Budapest fővárosi illetékességi területtel),
  • Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség (budapesti székhellyel, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest vármegyei illetékességi területtel),
  • Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség (debreceni székhellyel, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei illetékességi területtel),
  • Győri Regionális Nyomozó Ügyészség (győri székhellyel, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyei illetékességgel),
  • Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség (kaposvári székhellyel, Baranya, Somogy, Tolna és Zala vármegyei illetékességgel) és
  • Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség (szegedi székhellyel, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyei illetékességgel).

E nyomozó ügyészségek mellett a Központi Nyomozó Főügyészség végez nyomozást, mely egyúttal a regionális nyomozó ügyészségek felettes szerve.

2023. november 1-jével a Központi Nyomozó Főügyészség és a regionális nyomozó ügyészségek az általuk emelt vádak képviseletét – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kivételével – a székhelyükön működő bíróságok előtt látják el, minden más esetben az ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adott bíróság mellett működő általános feladatkörű ügyészségek képviselik a vádat.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a vádképviseleti tevékenységét valamennyi, az illetékességi területéhez tartozó vármegyék székhelyén működő bíróságok, valamint a Budapest Környéki Törvényszék és a Budakörnyéki Járásbíróság előtt látja el.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×