eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az Országgyűlésben nincs napirenden a svéd NATO-csatlakozás ügye

A török elnök hétfőn benyújtotta a török parlamentnek a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvény tervezetét.

Törökországon kívül már csak Magyarországon nem ratifikálta a parlament a bővítést, minden más NATO-tagállam hozzájárult a svédek csatlakozásához.

Az ATV rákérdezett, az Országgyűlés mostani plenáris ülésének napirendjén szerepel-e a téma. A Ház sajtóirodája válasza szerint nem, a további ülések napirendi javaslatáról pedig a Házbizottság hivatott dönteni, konszenzus hiányában az Országgyűlés elnöke határoz.

“A magyar parlament szuverén, a saját menetrendje szerint halad” - ezt az atv.hu-val Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető sajtóosztálya közölte a törökök lépésével kapcsolatban.

Ezt utóbb a külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette. Szijjártó Péter New Yorkban azt mondta: nem változtatott semmit a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet.

A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve közölte, hogy a nap folyamán beszélt török kollégájával, Hakan Fidannal, aki tájékoztatta, hogy Ankarában is a törvényhozás elé terjesztették a svéd NATO-tagság ratifikációját.

"A mi helyzetünkön ez nem változtat semmit. Magyarország parlamentje egy szuverén ország szuverén parlamentje, tehát szuverén döntést fog hozni ebben a kérdésben" - szögezte le.

"És most azzal, hogy Törökországban is megtörtént az ügynek a parlament elé való beterjesztése, ezzel gyakorlatilag most a török parlament ott tart, ahol a magyar parlament hosszú hónapok óta van, hiszen a magyar parlament számára is a kormány már beterjesztette a ratifikációhoz szükséges határozattervezetet" - mutatott rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×