eur:
389.04
usd:
359.41
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
Nyitókép: honvedelem.hu

Páratlan kincset emeltek ki a Balaton mélyéről, és még nincs vége - videó

Sikerült a felszínre hozni a második világháború során a Balatonba zuhant magyar vadászrepülőgép roncsának első elemét.

A Magyar Honvédség öt alakulatának, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek többnapos megfeszített munkájának eredményeképp kedden sikerült a felszínre hozni a második világháború során a Balatonba zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép első nagyobb elemét – írja a honvedelem.hu.

A négy és fél méter víz, illetve nyolcvan centiméter iszap lepte roncsdarabokat a kiemelés után a művelet vezetési pontján, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban folyamatosan tisztítják. Magó Károly zászlós, a kiemelés hadtörténeti örökségvédelmi felelőse hangsúlyozta: a tisztítás az első és legfontosabb dolog, azért, hogy a feltárás végére minden a megfelelő állapotban legyen, továbbá, hogy az azonosításra alkalmas számokat minél pontosabban meg lehessen határozni.

A hadtörténész hozzátette, bár az időjárás az elmúlt napokban nem kedvezett a munkafolyamatoknak, tovább folytatták a roncs feltérképezését, illetve felszínre került az első nagyobb elem is: a légcsavaragy, kettő légcsavartollal.

A munkálatokban részt vesz az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, illetve az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred állománya. A teljes roncs kiemelésére várhatóan október 16-án kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×