eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Back view of elementary student raising arm in order to answer a questing during a class.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Óriási kitörési lehetőség hátrányos helyzetű gyermekeknek – tovább lehet pályázni

Meghosszabbította a szerény körülmények között élő, jól tanuló kisiskolásoknak szóló országos ösztöndíjpályázatát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A megüresedett helyekre október 27-ig jelentkezhetnek az általános iskolák 2-3. osztályos tanulói – tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet alapító elnöke.

Szeptemberben az Infostart is beszámolt róla, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat országos ösztöndíjpályázatot hirdetett a 2023/2024-es tanévre az általános iskolák 2-3. osztályos tanulói számára. A pályázat célja a rossz anyagi körülmények között élő, szociálisan hátrányos helyzetű, de kiemelkedő képességű, tehetséges és kitűnő tanulmányi eredményű tanulók támogatása.

Az ösztöndíjasok a támogatást tartósan kitűnő tanulmányi eredmény esetén akár több tanéven keresztül is megkaphatják. A kiírás alapján olyan kiválóan tanuló gyermekek pályázhatnak, akiknek a családjában az egy főre jutó átlagjövedelem nettó 48 ezer forint/hó összeg alatt van, beleértve a családi pótlékot is.

A pályázatok postára adásának határideje eredetileg szeptember 30. volt, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, Edvi Péter viszont arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy

október 27-ig meghosszabbítják a jelentkezési időszakot.

Mint mondta, az érintett gyermekek nevére bankszámlát nyitnak, amihez a szülők is hozzáférhetnek és bármikor felvehetnek pénzt, de ezeket az összegeket csak tanulmányokkal kapcsolatos költségekre lehet fordítani. Igazolni kell, hogy pontosan mire adtak ki pénzt a családok. „A szülőknek el kell számolniuk, számlákat kell bemutatniuk” – figyelmeztetett.

Edvi Péter kiemelte: azok a gyermekek részesülhetnek támogatásban, akik legalább két éven keresztül jól teljesítenek az egyes tantárgyakból. „Ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek megkapja ezt az ösztöndíjat és továbbra is jól tanul, vagyis a tanulmányi átlaga 4,5 felett van, akkor

egészen az egyetemi diplomáig, sőt a mesterképzés végéig elvisszük a gyermekeket, tehát egy 16-18 éves programról van szó”

– magyarázta.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot is meglepte, hogy a támogatott gyermekek milyen jól teljesítenek, ugyanis a kezdeményezés hosszú évek alatt eljutott oda, hogy ma már nagyon kevesen esnek ki a programból. „Van informatikusunk, pilótánk, atomfizikusunk, balett-táncosunk is” – sorolta a szervezet elnöke, aki megjegyezte: közülük többen úgy vélik, ezen program nélkül valószínűleg nem tudták volna elvégezni az egyetemet, hanem vagy szakmunkások lettek volna, vagy valamilyen teljesen más területen helyezkedtek volna el.

Edvi Péter elmondta: több iskola, család panaszkodott arra, hogy a szolgálat túl rövid időt adott meg a jelentkezésre, az egyes igazolások beszerzésére, ezért döntöttek úgy, hogy október 27-ig meghosszabbítják a regisztrációs lehetőséget.

Az érdeklődők a www.gyermekmento.hu oldalon tölthetik le a jelentkezési űrlapot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×