eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Nagy János

Kilencezer kézfogás a magyar iskolaválasztásért – ünnepi iskolakezdés a Felvidéken

A Rákóczi Szövetség a felvidéki Szencen és több más településen is jelképes összeggel, valamint tanszercsomaggal támogatta a magyar iskolába beiratkozó gyermekek szüleit. "A magyar iskolaválasztás a külhoni területeken egyet jelent a magyar jövő választásával" – mondta az Inforádiónak Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár az átadóünnepség után.

A Szlovákiában élő magyar családok közel 20 százaléka szlovák nyelvű iskolát választ gyermekének. A Rákóczi Szövetség szerint éppen ezért örvendetes, hogy 500 külhoni helyszínen mintegy 9 ezer iskolakezdő kisdiák családja döntött úgy, hogy magyar intézménybe küldi csemetéjét.

A felvidéki Szencen 40 kisdiák vehette át az iskolakezdést segítő ösztöndíjat, 15 idén született gyermek pedig babanaplót és ajándékcsomagot kapott a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdőket és családjaikat köszöntő ünnepségén.

Az átadóünnepség után Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, a szenci rendezvény szónoka felidézte az InfoRádióban, hogy a Rákóczi Szövetség még sok évvel ezelőtt, Halzl József elnökségének idején indított egy mozgalmat, amely a gyermekeiket magyar iskolákba beírató szülőket jelképes összeggel és tanszercsomaggal támogatja mind a mai napig, ugyanis ezt a kezdeményezést a szervezet jelenlegi vezetője, Csáky Csongor is ápolja. A mozgalom a „Kilencezer kézfogás a nemzetért” nevet kapta. A kezdeményezés keretében és a meghívásnak eleget téve a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a Pozsonytól északra fekvő Szencen a beiratkozás alkalmával találkozott a helyi szülőkkel, gyermekekkel és

a mozgalom elnevezésének megfelelően negyven kézfogást hajtott végre.

A politikus azt mondta, öröm volt látni, hogy mennyire fontosak a szencieknek a magyar gyökerek. A legtöbb szülő számára nem is kérdés, hogy magyar iskolába írassa-e be a gyermekét. Nagy János szerint a helyi intézmény (Szenczi Molnár Albert Alapiskola) adottságai kiválóak, európai színvonalon felszerelt iskolának nevezte azt. „Nagyon örülök annak, hogy Magyarország kormánya nevében ki tudtam fejezni a köszönetünket azért, hogy Szencre is tudunk támogatást nyújtani. Örömmel láttam azt is, hogy itt mennyire komoly és mély szakmai munka folyik” – fogalmazott.

Azonban nemcsak Szencre, hanem a féli és a hegysúri magyar iskolákba is jut támogatás. Nagy János hozzátette: a Rákóczi Szövetség jóvoltából augusztus 21-én több iskolabuszt is indítottak a helyi járásban, megkönnyítve ezzel a környező falvakban élő családoknak, diákoknak az iskolába való eljutást.

Az államtitkár szerint a külhoni magyar iskolák többsége nehéz helyzetben van, mert egy „nyelvtenger kellős közepében kell a magyar kultúrát, a magyar nyelvet meghonosítaniuk és átadniuk. Következésképpen kétszer annyi energiát igényel az, hogy ezekben az intézményekben oktathassák a fiatalokat, de amennyire megterhelő, annyira felemelő ez a munka” – mondta.

Elárulta, hogy a szenci látogatása során beszélt egy kémia–biológia szakos tanárral, aki azt mondta neki, hogy máshol nem is tudná elképzelni magát, nagyon szereti a helyi intézményt. Nagy János arról is beszélt, hogy a szlovákiai magyar iskolák a minőségi oktatás tekintetében „tartják a versenyt” a szlovák iskolákkal.

Az államtitkár a gyerekekhez szólva azt mondta Szencen: magyarnak lenni nem élethelyzet, nem vállalt hivatás, mert egy több mint ezeréves, küzdő nép lányának vagy fiának lenni különleges ajándék.

„Aki magyar nyelven tudja mondani a négy varázsigét – a sajnálom, a bocsánat, a köszönöm és a szeretlek szavakat – az kincset nyert, egy kulcsot, egy titkos kódot, amely olyan kapukat nyit meg, amelyeken keresztül csak mi járunk, mi magyarok” – emelte ki Nagy János.

Az államtitkár a szombati, szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban arra kért minden magyar szülőt, hogy menjen el szavazni. „A magyar képviseletnek Pozsonyban van helye” – emelte ki. A rendezvényen fellépő kisiskolásokra és műsorukra utalva megjegyezte: bár nem lehet tudni, mi lesz szombaton, az biztos, hogy „a jövő itt van, és nagyon fényesen néz ki.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×