eur:
391.29
usd:
366.68
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Infostart

Kíméletlenül lecsapott a vihar: dió méretű jég esett, pincéket öntött el a víz

Hétfőn este jégesővel és felhőszakadással érkezett meg a hidegfront a Dunántúlra, a Balatonnál 100 kilométer/órás széllökéseket is regisztráltak. Az óriási vihar azonban nemcsak nyugaton, hanem országszerte nagy károkat okozott: fák dőltek ki, épületek és kerítések rongálódtak meg, valamint a közlekedésben is voltak fennakadások. Budapestet ma 10 óra körül érte el az esőfelhő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden erőteljes gomolyfelhő-képződés és sok magasszintű felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Egész nap több helyen valószínű zápor, zivatar, néhol heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. A Dunántúlon az északi, Kelet-Magyarországon a délies szél lesz élénk, olykor erős zivataroktól függetlenül is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 Celsius-fok között alakul, de az Északnyugat-Dunántúlon csak 22, 25 Celsius-fok lesz, míg Szabolcsban és a Hajdúságban akár 34, 37 Celsius-fok is lehet. Késő estére 15 és 24 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

Hatalmas szélviharral és felhőszakadással érkezett meg a hidegfront hétfő este a Balatonhoz. Az egyik legerősebb cella Siófok környékén csapott le – írja az Időkép.

A Dunántúlon cseresznyényi, sőt néhol dió méretű jég hullott az égből,

többfelé intenzív csapadék kíséretében. Mint írják, több mint félhavi csapadék esett.

A heves viharok jelentős károkat okoztak, főleg a nyugati országrészben. A viharos szél több vármegyében fákat döntött ki, ágakat tört le, amik házakra, vezetékekre, utakra és járdákra dőltek. Épületek és kerítések rongálódtak meg, a kidőlt fák, letört ágak a közlekedést is akadályozzák.

A jéggel, felhőszakadással kísért viharok következtében a víz pincéket is elöntött.

Számos helyen ki kellett szivattyúzni a befolyt vizet.

A leesett faágak sok helyen a villanyvezetékeken akadtak fenn, ami sok munkát ad a hatóságoknak.

A tűzoltókat rengeteg helyre riasztották, folyamatosan dolgoznak. A legtöbb bejelentés Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém vármegyéből érkezett.

A Balatonnál 100 km/órás széllökést mértek.

Vasút

Az éjszakai vihar komoly károkat okozott a szlovákiai vasúti közlekedésben. Párkány és Érsekújvár között több helyen fa dőlt a vasúti pályára, a felsővezeték is megrongálódott. Ezért azon a szakaszon jelenleg nem közlekedhetnek a vonatok – közölte honlapján a MÁV.

Hozzátették: várhatóan kedd délelőtt dízelmozdonyokkal egy vágányon megindulhat a vonatforgalom. A helyreállításig jelentős késésekre kell számítani a Szlovákia felől a párkányi határállomáson át érkező nemzetközi vonatoknál.

Többfelé marad a csapadékos idő

Szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több órára kisüt majd a nap. Több helyen előfordulhat záporeső, zivatar. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lökések kísérik. Délutánra 20 és 31 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet, délkeleten lesz a melegebb idő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×