eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kyoto,Japan,in the park
Nyitókép: Yagi Studio/Getty Images

Bauer Bence: elárasztanak bennünket a német nyugdíjasok, de ez érthető

Már több mint 22 ezer német állampolgár él életvitelszerűen Magyarországon. Számuk az utóbbi években ugrott meg jelentősen. Nagy többségük kis, vagy közepes nyugdíjjal rendelkező idős ember, aki a nyugat-magyarországi falvakban keres viszonylag olcsó házakat – mondta el az InfoRádióban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

Az elmúlt négy évben 35 százalékkal emelkedett a Magyarországon élő német állampolgárok száma és az utolsó egy évben 13 százalékkal. Több mint 22 ezer német állampolgár él Magyarországon, és közülük csak pár százan munkavállalók és pár ezren egyetemisták. A túlnyomó részük olyan nyugdíjas, aki az idős korát szeretné Magyarországon tölteni – mondta el az InfoRádióban Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézetének igazgatója.

A magyar–német kapcsolatok kutatója szerint a német nyugdíjasok egyre növekvő száma egyszerre több tényezőnek köszönhető. Ezek közül az anyagi megfontolások különösen lényegesek. A német nyugdíjasok számára Magyarországon sokkal olcsóbb ingatlant vásárolni, mint Németországban, de

fontos tényező a németországinál sokkal jobb magyar közbiztonsági helyzet is.

Magyarországon százezer főre vetítve körülbelül negyedannyi bűneset történik, mint Németországban.

Ugyanakkor a kedvező éghajlat, a kulináris, turisztikai attrakciók és a kulturális élvezetek is fontos szempontok a magyarországi letelepedést választó németek számára. Közülük ezt sokan úgy fogalmazzák meg, hogy

a gyerekkori Németországot vélik felfedezni Magyarországon.

"Azt a korszakot, amikor még úgymond rendben voltak a dolgok. Élhető ország, kellemes éghajlat, jó ételek. Ez mind fontos szempont és persze az is, hogy Magyarországon jól meg lehet élni a német nyugdíjból. Akik itt vannak, azok jól érzik magukat, szeretik a magyar vendégszeretetet, pozitívan fogadják őket és jól érzik magukat" – tette hozzá az MCC intézetvezetője.

Bauer Bence arról is beszélt, hogy a magyarországi letelepedést választó német nyugdíjasok megjelenése eddig nem gyakorolt jelentősebb árfelhajtó hatást a magyar gazdaság egyik szegmensében sem. Ez főként arra vezethető vissza, hogy a Magyarországon letelepedő nyugdíjasok többsége nem magas nyugdíjú, így ők nem százezer euró fölötti értékű ingatlanokat vásárolnak. Olyanokról van szó, akik szeretnek olyan vidékekre költözni, ahonnan egyébként nagyon gyakran éppen elvándorolnak a magyarok. A betelepülő időskorú németek főleg a Dunántúlon, Somogy, Veszprém, Győr-Moson és Zala vármegyékben hoznak egyre több helyen is életet a korábban már éépen kihaló félben levő falvakba.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének az igazgatója felhívta még a figyelmet arra az érdekességre, hogy valójában sokkal több német nyugdíjas él Magyarországon, mint ahogy az egyébként a hivatalos német társadalombiztosítási vagy nyugdíjfolyósítási adatokból kiderül. Sok nálunk élő német ugyanis még mindig valamilyen németországi lakcímhez tartozó bankszámlára kapja a nyugdíját. Így a német statisztikákban őket Németországban élő nyugdíjasokként tartják számon.

"Az azonban a hivatalos nyilvántartási adatoktól függetlenül is egyértelműen látszik, hogy folyamatosan nő a német nyugdíjasok elvándorlása a szülőföldjükről. Tudjuk, hogy már most több mint tízezer olyan kérvény van a német nyugdíjfolyósító előtt, amely a nyugdíjellátás külföldi számlára való folyósítását kéri" – mondta Bauer Bence.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×