eur:
391.26
usd:
366.61
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) kezet fog kétoldalú megbeszélésük előtt Szamarkandban 2022. november 11-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kiderült, miért most látogat Budapestre Erdogan

A magyarországi vizit lesz a nyitánya az újraválasztott török elnök világ körüli diplomáciai missziójának.

Kiállunk Magyarország mellett – ez lehet a mondanivalója a török sajtó szerint Recep Tayyip Erdogan augusztus 20-i budapesti látogatásának. Ahogy fogalmaznak, a török elnök ezt az üzenetet adja majd át Orbán Viktor kormányfőnek. Azt is valószínűsítik, hogy a török elnök részt vesz az augusztus 20-i magyar állami ünnepségen – írja a vg.hu.

A török média szerint a vendég Erdogan egynapos látogatásra érkezik, és még augusztus 20-án távozik is Magyarországról. Mint kiderült, a magyarországi vizit csak a kezdete egy nagy horderejű, fajsúlyos diplomáciai körútnak, amelyen a török elnök a világ vezetőivel égető globális problémák megoldásáról tárgyal.

Erdogan a magyar útját követően augusztus végén Putyin orosz elnököt fogadja Törökországban, és a találkozó áttörést hozhat a gabonaválságban. Ezt követően a török államfő Indiába utazik a szeptember 9–10-i G20-csúcsra. Majd szeptember 17–21. között az Egyesült Államokban tartózkodik, hogy felszólaljon az ENSZ-közgyűlésen. Nagy esély van egy Biden–Erdogan-csúcsra, de a török elnök amerikai cégek vezetőivel is találkozik majd.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan a törökországi média szerint biztonsági, védelmi ipari és gazdasági kérdéseket is megvitat majd, de értékelni fogja a két ország kapcsolatait is. Az elemzők rámutattak: a két országot fenyegető veszélyek és a számukra kínálkozó lehetőségek is azonosak. Prioritás az ukrán háború megoldása, a NATO-bővítés folyamata, az egymás közötti kereskedelmi és kulturális kapcsolatok fejlesztése. Hangsúlyozták, hogy Magyarország motivált abban, hogy diverzifikálja a kereskedelmét és az energiaforrásait, ennek elérésében pedig Törökország főszereplő lehet.

Erdogan tavaszi beiktatása óta ez lesz az első személyes egyeztetés a két vezető között. A szakértők szerint az, hogy Orbán Viktor nyíltan és határozottan a török elnököt támogatta a választásokon, ugyancsak téma lehet a tárgyalásokon. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2023 decemberében ünnepelik a két ország közös diplomáciai csatornáinak századik évfordulóját. Az ünnepi program kialakítása szintén téma lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×