eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

2,3 százalékkal mérséklődött a magyar gazdaság teljesítménye éves összevetésben - a nap hírei

Az Országos Taxisszövetség is átgondolatlannak tartja az Üllői és a Váci úton a kerékpársávok létrehozását. Fejlesztés miatt 2 napon sem működnek majd az OTP-s bankkártyák

A 2. negyedévben a vártnál nagyobb mértékben, 2,3 százalékkal mérséklődött a magyar gazdaság teljesítménye éves összevetésben. A Portfolio hangsúlyozza, hogy ezzel 4. negyedéve zsugorodik a gazdaság, ilyen még soha nem fordult elő, amióta 1995-ben a mostani módszertannal kezdték mérni a GDP-t. A Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent. Egy éve van technikai recesszióban a magyar gazdaság. A Pénzügyminisztérium az adatokat úgy kommentálta: a magyar gazdaság az év második felében már visszatér a növekedési pályára. A gazdaságfejlesztési tárca szerint a 14 kormányzati intézkedés hatására a harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható.

A második negyedévben az Európai Unióban stagnált, míg az euróövezetben 0,3 százalékka emelkedett a GDP az előző negyedévhez képest. Éves összevetésben mindkét régióban lassulás tapasztalható. A legnagyobb negyedéves növekedést Írországban regisztrálták a második negyedévben. A legnagyobb csökkenés Lengyelországban volt. Az Európai Unióban Magyarország az előző negyedéves adatokhoz képest a 8. legrosszabb eredményt érte el. Éves alapon ugyanakkor a harmadik legrosszabb adatott mutatta a magyar gazdaság az Európai Unióban

Érdemi kompenzációra lesz szükség jövőre, ha a vártnál magasabb infláció miatt idén nem lesz évközi minimálbér-emelés – mondta a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda a Reggelinfónak azt mondta: augusztus 30-án a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán kerül újra napirendre a minimálbér kérdése. Szerinte a korrekció mértékét a teljes évre kellene meghatározni,. Mint mondta: az infláció továbbra is kiszámíthatatlan pályán van és a keresetek nem követték a pénzromlás mértékét, sem az átlagfizetések, sem a minimálbér, sem a garantált bérminimum esetében.

Ismét cáfolta a debreceni önkormányzat azokat a sajtóhíreket, hogy újabb akkumulátorgyár épülne a városban. Az önkormányzat közölte: a híradásokban szereplő, kínai központú NINKPO CSENJU (NingBo ZhenYu) Technology nem akkumulátorgyár, hanem alumíniumhéjakat és fedőlapokat, valamint elektromos járművekhez motoros fémalkatrészeket gyártó vállalat. Arra nem tértek ki, ez a gyár megépül-e a városban.

Az Országos Taxisszövetség is átgondolatlannak tartja az Üllői és a Váci úton a korábbi buszsávokból kialakított, védett kerékpársávok létrehozását. A szervezet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a póznák miatt szinte lehetetlen megállni, például annak a taxisnak, aki egy idős beteget szeretne elvinni egy egészségügyi intézménybe. Korábban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is arról beszélt: a kerékpársávok megnehezítik járműveik közlekedését. A főváros egyeztetést kezdeményez az Országos Mentőszolgálattal.

Fokozottan ellenőrzi a taxisokat a fővárosi kormányhivatal a nagyrendezvények idején. A hivatal közölte: átfogó hatósági ellenőrzést végeznek a nyári fesztiválszezonban és az augusztus 19-27-ig tartó budapesti atlétikai világbajnokság idején is, a BKK-val és a rendőrséggel együttműködve. Vizsgálják a taxi vállalkozások és a gépkocsivezetők engedélyeit, a járművek műszaki állapotát, továbbá a viteldíjak és a számlázás átláthatóságát.

Már csaknem 340 ezer vendégéjszaka foglalást regisztráltak a budapesti atlétikai világbajnokság idejére a fővárosi szálláshely-szolgáltatók. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint augusztus 19. és 27. között a budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70 százaléka köthető külföldi látogatókhoz. Ausztráliából, Indiából, Kínából éppúgy foglaltak szállást a fővárosi szálláshelyekre erre az időszakra, mint Dél-Afrikából, Tunéziából vagy az Egyesült Államokból és Kanadából.

Fejlesztés miatt 2 napon sem működnek majd az OTP-s bankkártyák – közölte a pénzintézet. Augusztus 24-én hajnali 1-től 5 óráig, szeptember 20-án pedig hajnali 1 órától 5 óráig nem lesz elérhető az OTP Bank kártyás fizetési rendszere. Ezen időszakokban a fizetési terminálokon és online felületeken sem lehet tranzakciót végezni, az OTP Bank logóval ellátott kártyákkal pedig nem lehet fizetni, és készpénzt sem lehet felvenni.

Két évtized alatt megduplázódott a hazai bőrrákos esetek száma. A betegek negyede későn fordul orvoshoz, miközben a korai felismeréssel több mint 98 százalékos az 5 éves túlélés valószínűsége - közölte a Magyar Dermatológiai Társulat. Wikonkál Norbert, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke elmondta: online kampányt folytatnak és jelen vannak a fesztiválokon, köztük a most zárult Sziget Fesztiválon is, ahol 600 szűrés során 6 esetet találtak. A globális felmelegedés miatt nő a kockázat, hiszen egyre tovább éri UV-sugárzás a szabad bőrfelületeket.

Jövőre augusztus 7-12-e között rendezik meg a jubileumi, 30. Sziget fesztivált. Az idei Sziget fesztivál tegnap (kedd), Billie Eilish koncertjével zárult, a szervezők szerint 2, csaknem teltházas nap volt, és a fesztivál végéig összesen valamivel több mint 420 ezer összlátogatóval számolnak.

Világszerte okoznak katasztrófákat a hőhullámok miatt kialakult erdő-és bozóttüzek miatt. Hawaii kormányzója szerint már több mint 100-an haltak meg a múlt kedd óta pusztító erdő-és bozóttüzekben. Erdőtűz miatt evakuáltak 4 falut egy nemzeti parkban a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife szigetén. Kanadában légi úton menekítették ki a rekordszámú erdő- és bozóttűz miatt a távoli északon élő embereket, ahol szükségállapotot is kihirdettek. A lakosság 15 százalékát, mintegy 6 ezer embert kellett kimenekíteni. Törökországban megdőlt a melegrekord, 49,5 fokos hőmérsékletet mértek egy nyugati tartományban. Franciaországban a tartós szárazság miatt több régióban is betiltották a úszómedencék felállítását vagy a meglévők feltöltését.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×