eur:
389.3
usd:
364.22
bux:
68189.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Államilag kiemelt beruházássá nyilvánítanák és egyszerűsítenék a konténerkazánok telepítését - a nap hírei

Az orvosi alapellátás áthangolásáról beszélt az egészségügyért felelős államtitkár. Szeptember 1-től magasabb bírságok járnak majd a sebességhatár túllépéséért.

Államilag kiemelt beruházássá nyilvánítaná és jelentősen egyszerűsítené a konténerkazánok telepítését a kormány. Az augusztus 22-ig tartó, társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet értelmében számos hatósági eljárás, biztonsági vizsgálat, valamint engedélyeztetési procedúra egyszerűbb lenne.

Hivatalossá vált, hogy halasztást kapott Magyarország a törlesztésre Oroszországtól a Paks II beruházással összefüggő hitelnél. A jegyzőkönyv szerdán lép életbe. Oroszország legfeljebb 10 milliárd euró összegű hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja tervezéséhez, építéséhez, üzembe helyezéséhez.

Bevételkompenzációs támogatási rendszert hoz létre a villamosenergia-tárolók számára a kormány. Ez a megújuló energiaforrásokat felhasználókra vonatkozik, de a támogatotti kör még nem pontosan ismert.

Az alapellátás finanszírozásának áthangolása mellett a háziorvosi körzethatárok felülvizsgálatát is kiemelt célnak nevezte az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter a Portfolio-nak adott interjúban úgy fogalmazott: luxus, hogy 150-200 főre tartsanak fent praxist. Az államtitkár az új típusú elvárásokhoz túlméretezettnek tartja a kórházi struktúrát, bár elismerte: a megörökölt szocialista típusú intézményrendszert nem lehet lefedni a jelenlegi munkaerővel.

Csaknem 200 szakdolgozó mondta fel az önként vállalható túlmunkát Debrecenben az egyetemi klinikákon - mondta a Népszavának a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Soós Adrianna kiemelte, eddig az ügyeleti munkáért kiemelt ügyeleti pótlékot adtak az intézményben, ám most ennek egy részét vissza akarják venni. Úgy vélte: szeptembertől a túlmunka felmondás már a betegellátásban is problémákat okozhat.

Egymilliárd forintot kap béremelésre a 4 alapítványi orvosegyetem, vagyis a budapesti, a debreceni, a pécsi és a szegedi klinikái. A kormány hétfő este közzétett határozata a klinikai központok mint egészségügyi szolgáltatók működőképességének, illetve az egészségügyi szolgáltatások üzemeltetésének biztosítására rendelte el a pénz kiutalását.

Emelt összegű ösztöndíjat kapnak a honvéd kadétok. Az állam emellett ingyenes étkezést is biztosít a honvédelmi iskolákban tanulóknak. A honvédség a Lynx típusú, páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba pedig 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező, 18 és 30 év közötti fiatalokat vár.

Már augusztusban érdemes igényelniük a diákhitelt azoknak, akik szeptemberben szeretnének hozzájutni az összeghez. Az augusztus végéig igényelt szabad felhasználású diákhitelt szeptember közepén folyósítják, ha a tanuló rendelkezik Diákhitel Számlával.

Szigorítja a kormány az állami tulajdonú társaságok ingatlanbérleti szabályait, egyes szereplők, köztük honvédségiek, nemzetbiztonságiak mentesülnek az előírások alól. A kormányrendelet értelmében állami többség esetén a felelős miniszter előzetes jóváhagyása szükséges a társaság bérleti szerződésének megkötéséhez, ha az évi bruttó bérleti díj meghaladja a 20 millió forintot.

Bezárja váci üzemét az IBM, inkább Mexikóban gyártja tovább a háttértárolókat – írja a Népszava. Az amerikai cégcsoport leányvállalata jogutód nélkül szűnik meg. Az alkalmazottak nagyjából augusztus végéig tudják meg, hogy ki meddig marad, és milyen csomaggal távozhat.

Gyorsított ágazati vizsgálatot indít a Gazdasági Versenyhivatal a Booking.com szálláshely-közvetítő cég tartozásai ügyében. A turisztikai ügynökség pedig jogsegély szolgálatot indított az érintetteknek - derült ki az Országgyűlés turisztikai albizottságának ülésén.

Szeptembertől magasabb bírságok járnak majd a sebességhatár túllépéséért, az erről szóló rendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben. A dokumentum szerint az 50 km/óra sebességhatárt 25-tel túllépők 39 ezer, afelett 58.500 forintot fizetnek. 75 km/órás túllépés esetén már 390 ezer forint lesz a bírság.

Osztrák ombudsmani vizsgálatot sürget az Ágfalva és az ausztriai Somfalva között lezárt, az Európai Unió társfinanszírozásában megépült út ügyében az alapvető jogok biztosa. Kozma Ákos ezzel kapcsolatban levélben kereste meg Gaby Schwarzot, az osztrák ombudsmani testület vezetőjét.

Lengyelországban 4 kérdésből álló népszavazás jóváhagyását kérte a szejmtől a kormány. Az októberi parlamenti választásokkal együtt megtartandó referendumra az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatáról, a fehérorosz határon emelt acélkerítésről és az uniós menedékkérő elosztási javaslatról szóló kérdését nyújtottak be.

Nagyszabású orosz támadás érte Ukrajna nyugati részét, 3 ember meghalt. Az országban hajnali 2 óra körül légiriadót rendeltek el. Az ukrán média azt közölte: ez a támadás volt a legnagyobb a régió ellen azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta az országot.

Az ukrajnai háború kezdete óta csaknem 10 ezer civil, köztük 500 gyermek vesztette életét, és csaknem 17 ezren sérültek meg Ukrajnában az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága jelentése szerint. A testület felhívta a figyelmet arra, hogy a valós szám ennél jóval magasabb lehet, mivel Ukrajna számos térségéből nem jutottak adatokhoz.

Negyedszer is vádat emeltek Donald Trump ellen, ezúttal a 2020-as választások eredményének megváltoztatási kísérlete miatt. A volt elnök elleni eljárás Georgia állam kerületi ügyészének vizsgálata nyomán és kezdeményezésére indult.

Magyarország készen áll a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságra - írta a köztársasági elnök a Facebook-oldalán. Novák Katalin a Sándor palotában fogadta Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét. A vb szurkolói zónája a belvárosi Erzsébet téren nyílt meg.

Hawaii-on még több mint ezer embert keresnek a tűzvész után Maui szigetén. A halálos áldozatok száma elérte a 99-et. A Nemzeti Gárda emberei, a parti őrség egységei és az amerikai hadsereg hadmérnökei továbbra is részt vesznek a katasztrófa utáni intézkedésekben.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×