eur:
389.84
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Németh Balázs, az augusztus 19-én rajtoló budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a vb kezdete előtt 21 nappal tartott sajtótájékoztatóján a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 29-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Németh Balázs: új elnököt választanak Budapesten az atléták

A szombaton rajtoló budapesti atlétikai világbajnokság szurkolói zónája már megnyílt a belvárosi Erzsébet téren. Az eseményt szervező cég vezérigazgatója elmondta, mik a legfontosabb tudnivalók a versenyek előtt.

"Megismerkedhetnek az atlétika alapmozgásaival, a futással, a dobással, az ugrással. Úgy találtuk ki ezt az egész produkciót az Erzsébet téren, és azért építettük fel a szurkolói zónát, hogy egyrészt hirdessük a sport szeretetét másrészt – ahogy az elmúlt bő fél évben is – minél többeket vegyünk rá arra, hogy kezdjenek el sportolni, és lássák, hogy sportolni öröm" – mondta az InfoRádióban Németh Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója.

Annak érdekében, hogy az emberek jobban megismerjék az atlétikát, ki lehet próbálni azt a tempót, amit a maratonfutók 2 órán keresztül futnak, és amit egy átlag hobbifutó egy percig bír. Megnézhetik, milyen, amikor egy rúdugró 6 méter magasságban jár a földfelszín felett, és mekkorát esik onnan, amikor leérkezik a szivacsra. Az atlétika szakágaihoz hasonlító játékos attrakciókat telepítenek a szurkolói zónába.

A világbajnokság szombati rajtja már nagyon közel van, addig is "sportdiplomáciai nagyüzem" zajlik, hiszen vasárnap kezdődött az atlétikai világot vezető sportdiplomatáinak első tanácskozása. Elnökségi ülést, tanácsülést tartottak, a napokban pedig tisztújító kongresszus lesz, ahol új elnököt választ a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, a papírforma szerint Sebastian Coe harmadik elnöki ciklusát is elkezdheti.

A jegyeladásokkal már túllépték a 300 ezret, de csak augusztus 27-én este, a legutolsó napi döntők kezdete után lehet megtudni, miként alakul a nézőszám.

"Vannak olyan napok, amikor olyannyira jól állunk, hogy gyakorlatilag nem lehet jegyet vásárolni, illetve néhány jegy még partnerektől visszakerül hozzánk a korábbi megállapodások értelmében, tehát érdemes megnézni az online értékesítési felületen azokat a napokat is – 19-ét, 20-át, 26-át, 25-ét, 27-ét – amelyek elsőre lehet, hogy úgy tűnnek, teljesen kifogytak, de néhány tucat szék még felszabadulhat akár az utolsó napokban, utolsó órákban is" – jelentette ki Németh Balázs.

Hozzátette: akkor sem kell elkeseredni, ha valaki nem talál arra a napra jegyet, amelyre eredetileg menni szeretett volna, mert mind a 9 napon vannak döntők, lesznek magyar résztvevők. Nincs rossz választás a szektorból, székből sem, mert a Nemzeti Atlétikai Központ minden pontjáról "tökéletesen lehet látni a pályát". Németh Balázs kiemelte:

a Nemzeti Atlétikai Központba nem érdemes autóval jönni, mert nincsen parkolóhely.

A szervezők részéről ez szándékos döntés volt, hiszen nem szerették volna leaszfaltozni a Duna-partot, csupán annak érdekében, hogy legyenek parkolóhelyek. Ehelyett a szennyezett terület helyén új zöld parkot szerettek volna kialakítani Budapesten, és ez meg is valósult, hiszen a létesítmény egy új zöld szigete, szabadidős sportparkja lesz a fővárosnak.

Tömegközlekedési eszközzel, vagy vb-hajóval lehet eljutni a helyszínre, ami "szerencsés helyen" van, mert a város minden pontjáról tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető: jár arra 1-es villamos, 2-es villamos, 24-es villamos H6-os HÉV, H7-es HÉV, vb-hajó, több buszjárat. Kiépítettek kerékpártárolókat, illetve megállapodást kötöttek a közösségi roller-és kerékpár-szolgáltatókkal, hogy ott lehet hagyni a főbejárat közelében ezeket a járgányokat is.

Ha valaki vidékről jön, érdemes tehát olyan hagyni a kocsit a fővárosban, ahol át lehet szállni tömegközlekedési eszközre.

A magyar válogatott rekordszámú, több mint 60 fős, de a szervező brigádban nagyjából 10 ezer ember munkáját kell összehangolni ahhoz, hogy minden tökéletesen menjen. Mostanra már megnyíltak az edzőpályák, és megnyílt a Nemzeti Atlétikai Központ bemelegítő pályája is, amit edzőpályaként használnak a világbajnokság kezdetéig a sportolók. Járnak már a városban azok a buszok, amelyek a versenyzőket szállítják akár az edzőpályára, akár az atlétikai központhoz.

Augusztus 15-én este nagy ünnepélyes nyitóvacsorát tartanak, és ezután kezdődik a World Athletics kongresszusa. Egyre több csapat érkezik, már nagyjából 400-an jöttek. "Csúcsüzemben vagyunk, és így is maradunk egészen augusztus 27-ig" – zárta gondolatát a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×