Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 21. vasárnap Tamás
People in restaurant cafe or coffee shop interior with bokeh light blurred customer abstract business background, for create montage product display template
Nyitókép: Kwangmoozaa/Getty Images

Felszolgálók helyett futurisztikus gépekre váltanak több gyorsétteremben

Egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat.

A robotizált grillsütéstől a keverőgépek sebességének növelésén át az kicentizett jég- és tejadagolókig egyre-másra vezetik be az újításokat a gyorsétkeztetéssel foglalkozó amerikai vállalatok – írta a Reuters cikke alapján a privatbankar.hu.

A Domino’s pizzahálózat, a Chipotle mexikói grillétteremlánc és a Starbucks kávézólánc új technológiákkal igyekszik növelni profitját. A lépés előzménye, hogy a cégek a koronavírus-járvány után nehezebben találnak olcsó munkaerőt az éttermeikben végzendő betanított munkákra. A hatékonyabb gépek emellett gyorsíthatják a kiszolgálást, amire szükség is van, hiszen a HungerRush felmérése szerint az amerikaiak 60 százaléka úgy érzi, az éttermeknek nincs elegendő személyzetük.

A jövő gyorséttermei

Rachel Ruggeri, a Starbucks pénzügyi igazgatója kijelentette: a korábbinál stabilabb gyártási feltételeket teremtenek, ami segíti a profitráta növelését. Jövő év elejétől kísérletképpen tíz kávézójába új kávékészítő gépeket telepít.

A technológia segítségével egyik jeges kávéját 87 másodperc helyett 36 másodperc alatt lehet elkészíteni.

A Jet’s Pizza informatikai vezetője pedig olyan mesterséges intelligenciával támogatott felszolgálási rendszert vizionál, amely megjegyzi a vendégek ismétlődő igényeit és fizetési szokásait. A Chipotle sem akar lemaradni a dicsekedésben: a vezérigazgató a tőzsdei elemzőknek azt mondta, tíz kiemelt helyen lévő éttermükben bevezettek egy kétoldalú grillezőt, amely 70 százalékkal gyorsabban süti a húst, mint az átlagos alkalmazottak. A Domino’s pizzakiszállító pedig robotautót használ egyes houstoni körzetekben.

A szakértők egy része ugyanakkor úgy véli: az új technikai csodák terjedése nem csökkenti majd az állások számát. A hatékonyabb kiszolgálás bővítheti a gyorsétkeztetés piacát, a több vendég kiszolgálása pedig végül is emberi munkaerőből is többet igényel.

Címlapról ajánljuk

Minden bizonytalan Vlagyimir Putyin körül, csak találgatnak a hírszerzők

Belső hírszerzési források és kormányzati tisztségviselők között nincs egyetértés Oroszország távlati katonai céljait illetően. Míg egyes jelentések szerint Vlagyimir Putyin továbbra is igényt tart egész Ukrajnára, addig a hírszerzési igazgató szerint Moszkva elkerülné a közvetlen konfliktust Európával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Az erős forint nagyban kihatott a hazai szállodák idei eredményére

Az erős forint nagyban kihatott a hazai szállodák idei eredményére

Az év végére az euróval szemben tartósan a 400-as szint alá süllyedő forintárfolyam nem jó hír a hazai szállodaiparnak, de összességben jó évet zárhat a hazai vendéglátás. Hat százalékkal több a vendég, amit főként a külföldi turisták beutazása okoz. Nemcsak Budapestre jönnek a külföldiek, hanem újra kezdik felfedezni Hévízt is, akárcsak a belföldi utazók. A balatoni nagy fürdővárosok jól teljesítettek, de a belföldi kereslet érezhetően visszafogottabb.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×