eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images/ Alexander Spatari

Emléktáblát kapott az egyik leghíresebb magyar borász, Gál Tibor

Születésének 65. évfordulója alkalmából emléktáblát kapott az egri Sík-hegy dűlőn Gál Tibor, az egyik első olyan magyar utazó borász, aki úgy járta be a magyar bor érdekeit képviselve a világot, hogy közben Magyarországon a saját pincészetét is sikerre vitte.

Az egri borász a rendszerváltás utáni magyar bortörténet egyik kiemelkedő alakja. 1983-tól az egri állami borkombinátban dolgozott, később a nagyrédei Szőlőskert Termelő Szövetkezet palackozó ágazatát vezette. A rendszerváltás környékén Olaszországban tevékenykedett: „flying winemaker”-ként, azaz utazó borászként több, világhírű pincészetnél is közreműködött.

Saját egri pincészetét 1993-ban alapította meg, de ezután sem hagyott fel a külföldi szaktanácsadással. A dél-afrikai borászatok segítése közben érte őt a halálos autóbaleset 2005-ben. A szakembert 1998-ban Magyarországon az Év bortermelőjévé választották és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is.

Az emléktábla avatást megszervező Pannon Bormíves Céh elnöke, Lőrincz György az InfoRádiónak elmondta, hogy azért tartották fontosnak a Gál Tiborra való méltó megemlékezést, mert ő egy olyan személye volt a magyar borkultúrának, aki példaértékű mindenki számára. A bormíves céh vezetője azt is elmondta, hogy az emléktábla helyszíne azért lett Egerben a Sik-hegy dűlőn, mert mind a mai napig ez a termőhelye Magyarország egyik legemblematikusabb borának.

Lőrincz György szerint Gál Tibor életpályája azért is mindenképpen becsülendő a magyar borászok számára, mivel ő útmutatást adott arra, hogy a magyar borokat és így az egrit is, hogyan lehet az adottságainak megfelelő, méltó helyre elhelyezni a világban.

"Fontos volt neki, hogy olyan borokat termeljünk, mint amire megfelelő a vidékünk. Ugyanakkor követendő személyes példát mutatott arra is, hogy magyar borkészítőként hogyan lehet elérni eredményeket. Több országban, a legnagyobb birtokon volt szaktanácsadó és a világ legjobb borát is megtermelte. Ugyanis 2001-ben a Wine Spectator TOP100-as listán az ő általa termelt vörösbor állt a legelső helyen. A benne munkáló hatalmas tettvággyal az egész ágazatot igyekezett segíteni. Ő volt az egyik alapítója a Pannon Bormíves Céhnek és az Egri Bormíves Céhnek is. Minden tettével azt próbálta segíteni, hogy nagy jövőképű borország legyen Magyarország" - mondta el a Pannon Bormíves Céh elnöke, Lőrincz György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×