eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vízmérce, amely közel 3 méteres vízállást mutat, Hernádkércs határában 2014. május 19-én. A Hernád magas vízállása miatt lezárták a Kiskinizs és Hernádkércs közötti mellékút több mint egy kilométeres szakaszát, valamint teljes útzár van érvényben a 26-os út és Sajókaza, Muhi és Köröm, Hernádszentandrás és Fügöd, Hernádszentandrás és Pere, valamint Novajidrány és Vizsoly között.
Nyitókép: Vajda János

Sok vízre készülnek, erősítést kaptak a dunántúli vízügyesek

Árad a Rába, a Mura a Zargyva, kevés hiányzott a rekordhoz Szentgotthárdnál,

Az éjszakai és hajnali órákban csaknem 50 vízügyes érkezett meg a Dunántúlra az ország minden részéről, hogy segítséget nyújtsanak a helyi kollégáknak a védekezési munkákban - közölte a vízügyi főigazgatóság.

A már lehullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon. A Rába Szentgotthárdnál ma hajnalban 4 órakor 476 cm-rel, III. fokú készültség mellett tetőzött. A folyó Körmendnél továbbra is erősen árad, 12 órakor 436 cm-t mértek, ott is III. fokú készültség várható.

Rönökön és Rábagyarmaton a nemrég átadott automata üzemeltetésű tározók visszatartották az éjjel lezúduló csapadékot, több százezer m³ vizet és ezzel megmentették az alattuk lévő településeket az elöntéstől. Ezenkívül jól vizsgáztak a töltéserősítések és a szentgotthárdi árapasztó is. A hidrológiai előrejelzés továbbra is bizonytalan, a legtöbb csapadék a következő 24 órában újra a Rába, a Mura és a Dráva vízgyűjtőjére várható, de a Duna és a Tisza vízgyűjtőjén is további számottevő mennyiség eshet.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelző rendszerében szereplő hazai vízmércékre készített számítások alapján (ha az előrejelzett csapadék lehullik) a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál I. fokú készültséget kell majd elrendelni. A folyó többi magyarországi szakaszán azonban készültség alatt maradnak a vízállások, de jelentős (több méteres) vízszint emelkedések lesznek.

A Tisza vízrendszerén a Tarnán az I. fokú, a Sajón, a Hernádon és a Zagyván a II. fokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása valószínűsíthető.

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok.

A vízügy hangsúlyozza, hogy ahol önkormányzati védekezés van, ott a vízügyes szakemberek azonnal rendelkezésre állnak és műszaki segítséget nyújtanak, ha a települési védelemvezetők ezt kérik.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×