eur:
389.81
usd:
362.02
bux:
68338.86
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Érdekes napelemes eset villantott fel reményt a betáplálásra

Amióta 2022 októberében a kormány bejelentette, hogy - ideiglenesen - megszüntette a háztartási napelemek által megtermelt energia hálózatba való betáplálásának lehetőségét, visszaesett az érdeklődés a lakossági ingatlanok napelemezése iránt. Egy érdekes eset azonban reményt keltett.

Mint ismert, a napelemes háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) népszerűségének fő oka épp az volt, hogy a (2022. november 1. előtt benyújtott igények nyomán telepített, a háztartás igényeihez méretezett) napelemes rendszer által termelt, de helyben fel nem használt áramot a hálózat ugyanolyan áron vette át, mint amennyit a háztartás fizetett a hálózatról vételezett áramért. Mikor kiderült, hogy e lehetőségnek vége lesz, roham indult, hogy a határidő előtt még minél többeknél elindulhasson az eljárás és élhessenek a kedvező lehetőséggel.

A betáplálási stop novemberi hatályba lépése után töredékére zuhant a háztartási napelemes rendszerek iránti kereslet, mert bizonytalanná vált a beruházás megtérülése azzal, hogy a megtermelt, de fel nem használt áram után már nem kap pénzt a háztartás. Vannak azonban, akik így is belevágnak a napelemek telepítésébe. Ráadásul a Portfolio egy olvasói jelzés alapján azt írta, hogy a folyamat akár egészen a mérőcseréig is eljuthat, ami lényegében a kiserőmű hálózatcsatlakozási eljárásának utolsó fontosabb lépése az üzembehelyezés előtt. A mérőcserére (vagy korszerű készülék alapján annak átprogramozására) az energia kétirányú méréséhez van szükség - de idáig az igénylő a tilalom időszakában elméletileg nem juthatott volna el.

A gazdasági lap rákérdezett a helyzetre az áramszolgáltatónál. Azt írják, a válasz szerint feltételezhető, hogy

ritka adminisztratív hiba történhetett,

és az esetet nem tartja számon a szolgáltató általános problémaként.

Válaszukban hangsúlyozták, 2022. november elseje óta a vonatkozó rendelet értelmében nincs lehetőség új, hálózati betáplálást lehetővé tévő HMKE-rendszer igénylésének engedélyezésére, amennyiben pedig az ügyfél új HMKE-igény bejelentésekor esetleg visszatáplálási szándékot jelez az erre kialakított online felületen, erről írásbeli tájékoztatást küldenek számára.

Ez alapján nem érdemes reménykedni abban, hogy esetleg valahogy sikerül átcsúszni a radar alatt, és a betáplálási stop időszakában igényelni és üzembe helyezni szaldós HMKE-t.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. A következő időszakra a társaság az aktuális befektetési lehetőségeihez illeszkedő rugalmas likviditással készül, a közgyűlés egyszerre hagyta jóvá saját részvényeinek visszavásárlását a mindenkori saját tőkével arányos részvényárfolyamig, illetve döntött a BÉT Standard piacára történő belépésről és tartotta fenn ezzel is további, akár jelentősebb arányú tőkebevonás lehetőségét is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×