eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (b2) és Molbusz Tímea alelnök (j2), valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke (j2) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Gazdasági kultúraváltást szeretne elindítani Magyarországon az Integritás Hatóság

Bemutatták az Integritás Hatóság 2022-es évről szóló jelentését. Ebben több mint ötven javaslatot fogalmaztak meg a közpénzek gondosabb és hatékonyabb felhasználásához. Bíró Ferenc elnök elmondta: a hatóság fennállásának hét hónapja alatt eddig száz bejelentést kaptak és harminc ügyet vizsgáltak. Az InfoRádióban arról is beszélt: az Európai Bizottság elégedett a munkájukkal.

Nem teljes körűen és nem teljes létszámmal, de jól működik az Integritás Hatóság, teljesítve az Európai Unió és Európai Bizottság által a hatóságra rótt „mérföldköveket” – emelte ki az InfoRádióban Bíró Ferenc elnök, emlékezetve, hogy mindezt hét hónap alatt sikerült elérni, pedig hasonló intézményre még nem volt magyar precedens.

A hatóság azért jött létre, hogy megvédje az uniós adófizetők pénzét, de céljuk ennél nagyratörőbb, egyfajta gazdasági kultúraváltást szeretnének elindítani, ahol az érintett szereplők tudnak és akarnak nemet mondani a korrupciós kihívásokra.

Az eddig kivizsgált mintegy harminc, egyelőre nem nyilvános üggyel kapcsolatban Bíró Ferenc közölte: ezek egy része előfinanszírozott, egy része utófinanszírozott, ezzel együtt úgy vélik, azok esetében áll fenn érdemi beavatkozási lehetőség az adófizetők pénzének a hatékony elköltésre, ahol meg tudják akadályozni azt, hogy a pénzek kimenjenek az államháztartásból.

„Vannak olyan ügyeink, amelyek meg fognak állítani olyan nagymértékű kifizetéseket, amelyekről azt gondoljuk, hogy jelenleg nem lennének indokoltak” – fogalmazott. Bíró Ferenc hozzátette: tehetnek feljelentést is az ügyészséghez, az európai pénzeket vizsgáló OLAF-hoz is. Az Országgyűlésnek és az Európai Bizottságnak is tartoznak beszámolási kötelezettségel. Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta: igyekszik a bizottság képviselőivel állandó kommunikációt fenntartani, negyedévente egyszer találkoznak. Formálisan évente egyszer kell beszámolót küldeni az Európai Bizottságnak és a magyar Országgyűlésnek.

"Az Európai Bizottság nagyon pozitívan értékeli a munkánkat, szeretném itt is megköszönni a kollégáimnak azt a munkát, amit ők elvégeztek, ebben az ütemben is ilyen minőségben. Én nagyon büszke vagyok rájuk" – hangsúlyozta Bíró Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×