eur:
389.74
usd:
365.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Drónnal készült felvételen a Velencei-tó partja Velencénél 2023. június 14-én. A Velencei-tó vízállása ezen a napon 109 centiméter volt, ami több mint fél méterrel haladja meg a tavalyi rekordalacsony 53 centiméteres vízszintet.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Velencei-tó: idillinek még nem mondható a helyzet, de van javulás

Gárdony polgármestere szerint a strandokra és a vízminőségre sem lehet panasz idén nyáron a Velencei-tónál. Tóth István az InfoRádiónak úgy vélte: az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően kedvezőek a fürdőzési lehetőségek a közkedvelt üdülőhelyen.

„Minden strandunkon homokos, lidós partrészek alakultak ki, sokkal kedvezőbb fürdőzési lehetőséggel, mint korábban” – fogalmazott az InfoRádióban Gárdony polgármestere, hozzátéve, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program harmadik és ötödik ütemében 385 millió támogatást kaptak, amit a Park Strand fejlesztésére fordítottak.

Tóth István kitért arra is, hogy a Velencei-tó vízállása a tavalyinál ugyan magasabb, de az elmúlt 50 évben a jelenlegi a második legalacsonyabb, vagyis nyugodtak egyáltalán nem lehetnek. Annál is inkább, mert a napokban tapasztalthoz hasonló nagy hőségben napi 1 centit is apadhat a tó. Mindazonáltal a Velencei-tó valamennyi strandja jól fürödhető, a víz minősége pedig kifogástalan.

Míg a Covid-szigor enyhülésével a 2020. júliusával kezdő szezon nagyon jól sikerült, a 2021-es és 2022-es évben a tó esetleges kiszáradásáról szóló rengeteg negatív hírt igencsak megsínylette a Velencei-tó turizmusa. A városvezető elismerte, ebben nyilván szerepet játszott a tó alacsony vízállása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×