eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Tihany Abbey benedictine monastery view through heart shape at Lake Balaton, Hungary
Nyitókép: joruba/Getty Images

Hihetetlen dolog derült ki a Balatonról

A külföldi turisták nem rajonganak a magyar tengerért, inkább Budapestet meg a fürdővárosokat látogatják.

Nem a Balaton a külföldiek legnépszerűbb úticélja a főváros után – derült ki a KSH turizmussal kapcsolatos helyzetképéből. A 2022-ben eltöltött vendégéjszakák száma alapján Budapest vezeti a rangsort a külföldi utazók körében majdnem 9,8 millió vendégéjszakával, ám második helyen nem a Balaton valamelyik jelentős városa éll, hanem Hévíz (482 ezer vendégéjszaka) és Hajdúszoboszló (453 ezer vendégéjszaka) – írja a Pénzcentrum.

A negyedik és ötödik helyen Bük és Sárvár áll 385 ezer és 373 ezer vendégéjszakával. A magyar tenger turisztikailag jelentősebb városai csak ezt követően jönnek a rangsorban, Siófok 319 ezer vendégéjszakával a hatodik, Balatonfüred pedig 235 ezerrel csak a nyolcadik. A kettő közé Debrecen ékelődött be 244 ezerrel. Más balatoni település nem is fért be a 15-ös toplistára.

A magyar utazók esetében is Budapest vezet 2,1 millió vendégéjszakával, de a második helyen Siófok áll 793 ezerrel, Balatonfüred a harmadik 716 ezerrel. Csak ezeket követik a hagyományos fürdővárosok.

Az Európai Unióból érkezők utazásai tették ki az utazások több mint nyolctizedét. A külföldi utazók több mint kétharmada valamelyik szomszédos ország lakója, azon belül is kiemelkedik a Szlovákiából, Romániából és Ausztriából érkezők száma. A többnapos utakra Németországból érkeztek a legtöbben, 1,9 millióan. Az ázsiai országokból az egy évvel korábbinál több, mint kétszer annyian, 700 ezren keresték fel Magyarországot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×