eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
The Spasskaya Tower (Russian: ???????? ?????, translated as Savior Tower) is the main tower with a through-passage on the eastern wall of the Moscow Kremlin, which overlooks the Red Square.
Nyitókép: Hans Neleman/Getty Images

Nyugat elleni háború lett az ukrajnai hadműveletből a Kreml szerint - a nap hírei

A súlyosbodó válság és az infláció enyhítése érdekében törvényjavaslatokat nyújt be az MSZP. Iszlamista szélsőségesek késekkel és autóval terveztek terrortámadást a bécsi Pride ellen. A Kreml szóvivője szerint a Nyugat elleni háborúként folytatódik az Ukrajna elleni különleges hadművelet.

Az MSZP törvényjavaslatokat nyújt be a súlyosbodó válság és az infláció enyhítése érdekében. Javasolják az élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, és azt, hogy ne csak a távhőszolgáltatás tartozzon a kedvezményes, 5 százalékos ÁFA alá. Adómentessé tennék a minimálbért, megdupláznák a családi pótlékot, a gyest, a gyetet, az anyasági támogatást és a rászoruló gyermekek támogatását. Az öregségi nyugdíjminimumot legalább a mindenkori nettó minimálbér 70 százalékához kötnék, az önkormányzatoknak adnák a teljes gépjármű- és iparűzési adóbevételt.

Nem történt hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem más részéről, amikor márciusban honvédségi repülővel utaztak Olaszországba – közölte a Központi Főügyészség. A hatóság azt írta: honvédségi repülőt lehet személyvédelmi feladatra használni, költséghatékonysági szempontból egyedül a honvédség, mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható. A főügyészség Hadházy Ákos azon posztjára reagált, miszerint a bíróság arra utasította az ügyészséget, hogy vizsgálja Orbán Viktor útját. A független országgyűlési képviselő feljelentését korábban elutasították.

100 milliárd forint elkülönítését javasolja a közösségi közlekedés fejlesztésére az LMP. A párt kifogásolja, hogy az ország- és vármegyebérletek okozta bevételkiesést nem pótolja a 2024-es büdzsé, alig nő a MÁV és a Volán költségvetési támogatása. Úgy látják: jelenleg ezek a szolgáltatások a minőségi hiányosságok miatt nem alternatívái az autózásnak.

Iszlamista szélsőségesek késekkel és autóval terveztek terrortámadást a bécsi Pride ellen, de meghiúsították azt – közölte az osztrák hatóságokra hivatkozva az ABC News. A támadást 3, az Iszlám Állammal szimpatizáló fiatal férfi készült elkövetni: bosnyák és csecsen származású osztrák állampolgárok, a személyazonosságukat azonban nem hozták nyilvánosságra.

Oroszország nyitott a párbeszédre mindenkivel, aki a felek legitim érdekeinek figyelembe vételén alapuló békét akar - fogalmazott az orosz elnök. Vlagyimir Putyin Szentpéterváron az orosz-ukrán háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetőkkel találkozott. Előző nap a küldöttség Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki kijelentette: Ukrajna addig nem hajlandó tárgyalni, amíg minden orosz katonát ki nem vonnak a megszállt területekről.

A Nyugat elleni háborúként folytatódik az Ukrajna ellen elkezdett különleges hadművelet - nyilatkozta a Kreml szóvivője az RT orosz állami televízió arab nyelvű adásának. Dmitrij Peszkov szerint Kijev nem akar és nem képes szuverén álláspont kinyilvánítására, és Washington diktálja neki, hogy mit tegyen. A NATO-országok pedig a fegyverszállítással a konfliktus részesévé válnak, ami Oroszországot határozottabb intézkedések alkalmazására kötelezi.

45-re nőtt a kahovkai gátrobbantás utáni áradás halálos áldozatainak száma – közölte a CNN. A hatóságok a Dnyeper folyó mindkét oldalán tegnap friss adatokat közöltek. Az ukrán belügyminisztérium azt írta: legalább 16 ember meghalt és 31 eltűnt az árvízben. Egy oroszok által beiktatott herszoni közigazgatási vezető pedig a Telegramon azt írta: a halálos áldozatok száma a megye oroszok által megszállt részein 29-re emelkedett.

Az ukrán erők megsemmisítettek egy lőszerraktárat a herszoni régió orosz ellenőrzésű részén. Rikove mintegy 20 kilométerre északra van Genicseszktől, a dél-ukrajnai Azovi-tenger mentén fekvő kikötővárostól, amelyet a Kreml erői tartanak ellenőrzés alatt Oroszország tavaly februári támadása óta.

Pekingbe érkezett az amerikai külügyminiszter, aki elutazása előtt megismételte: az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Kínával, hanem versenytársnak tekinti. Antony Blinken hangsúlyozta: az intenzív verseny tartós diplomáciát igényel annak biztosítása érdekében, hogy a verseny ne forduljon át konfrontációba. Az amerikai külügyminiszter japán és dél-koreai hivatali partnerével is beszélt a térség biztonságának fenntartásáról.

Szudánban 17 civil, köztük öt gyerek halt meg a Kartúmban végrehajtott légicsapásokban. 11 ember megsebesült. A háború miatt milliók maradtak áramszolgáltatás, víz és egészségügyi ellátás nélkül, a lakosok számára élelmiszer fejadagokat vezettek be. A szaúdi külügyminisztérium szombat este közleményben jelentette be, hogy újabb, 72 órás tűzszünet lép életben.

Franciaországban rendőrök csaptak össze egy, az Alpokba tervezett nagysebességű vasút ellen tüntetőkkel. Szavoja megyében a Maurienne-völgyben mintegy 2 ezer tüntető tiltakozott a Lyon és az olaszországi Torino közötti, alagutat is magába foglaló vasúti összeköttetés megépítése ellen. 12 rendőr és 50 tüntető sebesült meg.

Elérte az első idei komoly hőhullám az Egyesült Államok déli államait. A hőség miatt figyelmeztetést adtak ki Texas, Louisiana és Florida államok egyes részeire. Több városban hűsölőközpontokat nyitottak. Közben Texas kormányzója katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a 8 ezer lakosú Perryton városát, ahol a csütörtök esti tornádóban három ember meghalt és a település jó része romba dőlt.

Magyar alkotókat díjaztak a 47. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Gauder Áron A Kojot négy lelke című alkotása nagyjátékfilmek versenyében nyerte el a a zsűri díját. A 27 című magyar-francia koprodukció Buda Flóra Anna rendezésében pedig a fődíjat. A legjobb rövidfilm-zenének járó díjat a 27 zenéjét jegyző Mákó Rozi és Mákó Mári páros, a COMMITTEE kapta.

Iráni film nyerte a kolozsvári nemzetközi filmfesztivál fődíját. Dornaz Hajiha iráni rendezőnő Like a Fish on the Moon című alkotása egyedi módon mutatja be a szülői szereppel együttjáró kényes témákat. A film női főszereplője, Sepidar Tari a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át.

Három magyarországi strandnak kifogásolható a fürdővize: a makói Maros Kalandparté, a soltvadkerti Vadkerti tófürdőé és a tiszakécskei Tisza-parti strandé – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×