eur:
389.05
usd:
367.86
bux:
55743.01
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján 2023. június 6-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter: nem szabad hinni a liberális politikai fősodornak

Nem szabad hinni a transzatlanti világ médiavilágának, ugyanis jól látható, hogy a globális többség, Magyarországhoz hasonlóan, mielőbb békét akar Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján közölte, hogy a második világháború vége óta most szembesül Európa a legsúlyosabb biztonsági és gazdasági kihívásokkal, ráadásul az eszkaláció veszélye magasabb, mint valaha, miközben a kontinens lakosai semennyiben nem felelősek az ukrajnai háború kirobbanásáért.

Komoly problémának nevezte, hogy az Európai Unió "szankciós hisztériába" lovalta bele magát, illetve teljesen logikátlan módon hagyta, hogy a világ első számú katonai szuperhatalma, az Egyesült Államok olyan versenybe provokálja bele, amely arról szól, hogy ki szállít több fegyvert Ukrajnának.

Követeljük azt, hogy béketárgyalások kezdődjenek, amelyek legalább a reményét kínálják, hogy egy fenntartható, hosszú távon biztonságot adó béke létrejöjjön a térségünkben" - tette hozzá.

"Nem akarunk és nem is tudunk sem amerikai szemüvegen, sem orosz szemüvegen, sem ukrán szemüvegen, sem brüsszeli szemüvegen keresztül nézni erre a helyzetre" - szögezte le. Kiemelte, hogy a békepártiság Magyarországon nem csupán a kormányzat álláspontja, hanem népakarat, amit a tavalyi választás eredménye is jól demonstrált.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Európai Unió jövőbeli bővítése volt a legfőbb téma az EU Általános Ügyek Tanácsa Spanyolországban tartott informális ülésén. A tanácskozás részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, akinek az elmondása szerint a tagállamok fokozatos integrációval gyorsítanák a Nyugat-Balkáni országok csatlakozását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Elárulta Moszkvát szövetségese, új fronton éleződhet ki a lengyel-ukrán vita - Háborús híreink pénteken

Elárulta Moszkvát szövetségese, új fronton éleződhet ki a lengyel-ukrán vita - Háborús híreink pénteken

Egyre gyűlnek a bizonyítékok arról, hogy az Oroszországgal jó viszont ápoló Szerbia fegyvereket szállít Ukrajnának. Lengyelország szerint Kijev lehetett volna "segítőkészebb" az országba becsapódott ukrán rakéta kivizsgálása során. Egyes hírek szerint a Szabad Oroszország Légió ismét betört Belgorod megyébe, az ukrajnai frontokon azonban továbbra is csak minimális területi nyereségekről számolhat be Kijev. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×