eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján a Városháza Parkban 2022. április 8-án. A fesztivált április 29. és május 15. között a főváros mintegy száz helyszínén rendezik meg  százhetven programmal.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely "vérontásnak" nevezte a 2024-es költségvetést

Budapest kivéreztetése a főpolgármester szerint folytatódik, 82 napnyi működési forrást akar elvenni a fővárostól a kormány.

Karácsony Gergely főpolgármester elmerült Budapest költségvetésében, majd "vérontásnak" nevezte azt, mondván, "a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város".

"El akarnak venni az életünkből közel három hónapot. Ha hagyjuk. De nem fogjuk hagyni, mert ez a Budapest-ellenes politika nemcsak igazságtalan, hanem törvénytelen is" - írta csütörtöki közleményében a városvezető.

Hivatkozott Cserk-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester véleményére is, aki hozzá hasonlóan kifogásolta a szolidaritásinak nevezett adó mértékét, bár Fehérvár Karácsony Gergely szerint "még mindig több támogatást kap a kormánytól, mint amennyit elvesznek", ez utóbbi állítás pedig - mint a közlemény folytatódik - "Budapestre nem igaz".

Karácsony Gergely kijelenti: "Budapest támogatja a kormányt, és nem fordítva", ami "tarthatatlan".

A számok nyelvére fordítva leírta,

  • idén 33 milliárd forint a Budapestnek járó állami normatíva, jövőre 34,5 milliárdot szánnak erre, vagyis az infláció mentén "még csökken is a támogatás"
  • idén 58 milliárd forint szolidaritásinak hazudott adót, vagyis sarcot von el a kormány Budapesttől, jövőre 75 milliárdot akarnak elvenni, "Tarlós utolsó évében mindössze 5 milliárdot vettek el".

"Idén Budapest 25 milliárddal támogatta a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene támogatnia" - folytatta.

A költségvetés tervezete szerinte leleplezi azt a hazugságot is, hogy a nagyobb városoktól elvett pénzből a kisebb településeket támogatják, ami a szolidaritási adó célja lenne, hiszen hiába vesznek el többet például Budapesttől, "a települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások" soron jövőre ötödével kevesebb pénz szerepel, mint idén.

"Kevesebb jut környezetvédelemre, kevesebb jut a szociális intézményeknek és a vasútnak is. Ez tehát nemcsak Budapest-ellenes, de önkormányzat-ellenes költségvetés is" - zárta gondolatait, majd még azt kérte, a kormányzati intézkedésekre a Budapesti Lakógyűlésben való részvétel.

Megerősítette: beperli a kormányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×