eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján a Városháza Parkban 2022. április 8-án. A fesztivált április 29. és május 15. között a főváros mintegy száz helyszínén rendezik meg  százhetven programmal.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely "vérontásnak" nevezte a 2024-es költségvetést

Budapest kivéreztetése a főpolgármester szerint folytatódik, 82 napnyi működési forrást akar elvenni a fővárostól a kormány.

Karácsony Gergely főpolgármester elmerült Budapest költségvetésében, majd "vérontásnak" nevezte azt, mondván, "a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város".

"El akarnak venni az életünkből közel három hónapot. Ha hagyjuk. De nem fogjuk hagyni, mert ez a Budapest-ellenes politika nemcsak igazságtalan, hanem törvénytelen is" - írta csütörtöki közleményében a városvezető.

Hivatkozott Cserk-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester véleményére is, aki hozzá hasonlóan kifogásolta a szolidaritásinak nevezett adó mértékét, bár Fehérvár Karácsony Gergely szerint "még mindig több támogatást kap a kormánytól, mint amennyit elvesznek", ez utóbbi állítás pedig - mint a közlemény folytatódik - "Budapestre nem igaz".

Karácsony Gergely kijelenti: "Budapest támogatja a kormányt, és nem fordítva", ami "tarthatatlan".

A számok nyelvére fordítva leírta,

  • idén 33 milliárd forint a Budapestnek járó állami normatíva, jövőre 34,5 milliárdot szánnak erre, vagyis az infláció mentén "még csökken is a támogatás"
  • idén 58 milliárd forint szolidaritásinak hazudott adót, vagyis sarcot von el a kormány Budapesttől, jövőre 75 milliárdot akarnak elvenni, "Tarlós utolsó évében mindössze 5 milliárdot vettek el".

"Idén Budapest 25 milliárddal támogatta a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene támogatnia" - folytatta.

A költségvetés tervezete szerinte leleplezi azt a hazugságot is, hogy a nagyobb városoktól elvett pénzből a kisebb településeket támogatják, ami a szolidaritási adó célja lenne, hiszen hiába vesznek el többet például Budapesttől, "a települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások" soron jövőre ötödével kevesebb pénz szerepel, mint idén.

"Kevesebb jut környezetvédelemre, kevesebb jut a szociális intézményeknek és a vasútnak is. Ez tehát nemcsak Budapest-ellenes, de önkormányzat-ellenes költségvetés is" - zárta gondolatait, majd még azt kérte, a kormányzati intézkedésekre a Budapesti Lakógyűlésben való részvétel.

Megerősítette: beperli a kormányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×