eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely: az első negyedévben 29 milliárdot spórolt a főváros az energiaszámlákon

A főpolgármester Facebook-oldalán számolt be az energiakrízissel kapcsolatos helyzetről.

A főváros "rengeteget spórolt" a Budapest-modell segítségével az energiaszámlákon, az év első három hónapjában összesen 29 milliárdot - tette közzé Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán a főváros energiakrízissel kapcsolatos helyzetéről beszámolva.

Tavaly ősszel a "csillagos egekbe" emelkedtek az energiaárak, a legtöbb önkormányzat mégis úgy érezte, hogy nem tehet mást, mint hogy ezeken az árakon megköti az idei évre vonatkozó energiaszerződéseit - írta, rámutatva: ha ők is ezt tették volna, mostanra csődbe mennek. De "ennél okosabbak voltunk" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Ehelyett egy bonyolult, napi vételezési eljárást alakítottak ki, hogy a csökkenő világpiaci árakat ki tudják használni. Az év első három hónapjában így 29 milliárd forinttal kevesebbet fizettek, mint ha tavaly ősszel szerződtek volna. Persze sajnos így is sokkal többet, mint amit az energiakrízis előtt.

"És hiába jártunk el különös gondossággal, a kormány egy szép kerek összeggel járult hozzá az erőfeszítéseikhez - az önkormányzatok között kiosztott támogatásokból egy fillért sem kaptunk."

Sőt - mutatott rá - ki kellene fizetniük az idén a tizenkétszeresére emelt szolidaritási adót is a kormánynak. "Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a válság és a kormányzati megszorítások hatásaitól megóvjuk a budapestieket."

"Ezért olyan pénzügyi túlélő csomagon dolgozunk, ami biztosítja, hogy a közszolgáltatások jelenlegi színvonala megmaradjon és az ezekért dolgozók bérét minden körülmények kötött ki tudjuk fizetni" - áll a főpolgármester bejegyzésében.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×