eur:
390.87
usd:
364.59
bux:
68302.43
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Technológiai és Ipari Minisztérium

Újabb változás jön a magyar rendszámoknál

Kiderült, nem ábécésorrendben haladnak majd az új azonosítók kiadásánál.

2022 júliusában kezdték meg az új formátumú, négy betűből és három számból álló rendszámok kiadását Magyarországon, többek között azzal a kikötéssel, hogy az első két karakter kizárólag két magán- vagy két mássalhangzó lehet. Még korántsem futottak ki az első, AA karakterpárral kezdődő rendszámok, de már elkezdték az AE kezdetű azonosítók kiadását – írja a vezess.hu.

Az autós porták a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.-nél érdeklődött, hogy miért volt szükség a változtatásra. A társaság válaszából kiderült, hogy az AE kezdőbetűs rendszámokat a 2022-ben legyártott AA kezdőbetűs készletek felhasználását követően, 2023 tavaszától adják ki. A magyarázat szerint ennek azért van erre szükség, hogy az új, illetve a forgalomba helyezett használt gépjárművek esetében vizuálisan is beazonosítható legyen az üzembehelyezés időszaka.

Az állami cég megerősítette azt is, hogy a jelenlegi tervek szerint 2024-ben ismét betűváltás történik a rendszám második karakterében, vagyis jövőre jöhetnek az AI kezdetű rendszámok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×