eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő a Double Rise fesztiválon, a nemzeti szuverenitásról és kisebbségvédelemről rendezett panelbeszélgetésen, az erdélyi Torockón 2021. augusztus 13-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Autóval is bejárható, keresztény turistautat adott át a kormány

Az átadási helyszín Arnót volt. Az út 17 kilométer hosszú.

A Kárpát-medence első ökumenikus turistaútját adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Arnóton. A gyalog, kerékpárral és autóval is bejárható útvonal hat települést és több vallási felekezet templomát, épített örökségét érinti.

Nacsa Lőrinc vallásturizmusért felelős miniszteri biztos, a KDNP frakcióvezető-helyettese köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kis-Sajó menti ökumenikus turistaút létrehozásáért együttműködő hat település és az egyházközségek példát mutatnak az egész országnak összefogásból.

Hangsúlyozta, a turistaút a lelkiségről, a természetről és az épített örökségről szól, ebben a sorrendben, hiszen szerinte lehetnek csodaszép templomaink és természeti környezetünk, de

ha kiveszik belőle a lelkiség, akkor hiába épült meg a turistaút.

Úgy fogalmazott, a vallásturizmus és a hat települést érintő útvonal is az Istennel, önmagunkkal, a turistatársainkkal, a helyiekkel, az évszázados örökséggel és kultúrával, valamint a múlttal és a jövővel való találkozásokról szól.

Nacsa Lőrinc kiemelte, Európának ma óriási szüksége lenne arra, hogy visszataláljon azokhoz a zsidó-keresztény értékekhez, amelyek egykor naggyá tették a kontinenst.

A közelgő húsvéti ünnep legnagyobb üzenetének a reményt és a békét nevezte, hozzátéve: "egyházaink hite és közösségteremtő munkája nélkül nem lesz béke, és nem lesz válságból való kilábalás".

"A legfontosabb munkánk arról szól, hogy a Jóisten üzenetét ne hagyjuk elveszni", mert Európa és Magyarország számára is a zsidó-keresztény értékek jelentik a jövőt - hangoztatta a kereszténydemokrata politikus.

A miniszteri biztos beszédének végén Szent II. János Pál pápára emlékezve azt mondta, szükség van a néhai egyházi vezető lelkiségére és gondolataira.

Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő beszédében kifejezte háláját mindazoknak, akik együtt dolgoztak a turistaútvonal létrejöttéért.

Közölte: "A liberális világ teljesen a saját képére akarja formálni az egész világot, Európát és benne Magyarországot is, ezért most kiváltképp fontos, hogy kitartsunk hitünk és értékeink mellett, fenntartsuk nemzeti identitásunkat és a keresztény Magyarországot."

A gyalog, kerékpárral vagy autóval is bejárható, 17 kilométer hosszú útvonal a felsőzsolcai római katolikus templomnál indul. Érinti az arnóti evangélikus templomot, a sajópálfalai görögkatolikus templomot, a sajóvámosi zsidó temetőt, a sajósenyei ökumenikus templomot, és a boldvai református templomnál ér véget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×