eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

Kiderült, számíthatnak-e idén prémiumra a nyugdíjasok

Visszamenőleges hatályú nyugdíjkiegészítés lehet novemberben, de prémium csak jövőre lesz.

A Magyar Nemzeti Bank frissített gazdasági prognózisának és inflációs jelentésének részleteit csak csütörtökön ismerteti, de a főbb számok már elérhetők, és az inflációs várakozások megegyeznek a decemberben közölttel, vagyis 15 és 19,5 százalék között alakulhat idén a fogyasztóiár-index mértéke – írja az mfor.hu.

Mivel idén 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ez a várakozási sáv azt jelenti, hogy amennyiben a várakozás felső sávja egyezik majd meg a tényadattal, akkor az átlagnyugdíj szintjén plusz havi 8000 forinttal nő az ellátás összege.

A visszamenőleges hatályú nyugdíjkiegészítést novemberben egyszerre kapják meg az érintettek. Az átlagos nyugdíj esetén a kiegészítés 11 havi összege több mint 88 ezer forintot is jelenthet.

Nyugdíjprémiumban idén nem reménykedhetnek a nyugdíjasok, mivel míg decemberben a jegybanki szakértők 0,5 és 1,5 százalék közé tették az idei növekedés várható mértékét, ez most már 0 és 1,5 százalék közötti tartományt jelent.

Jövőre azonban minden esély megvan arra, hogy novemberben nyugdíjprémiumot utaljon ki a kormány, mert a jegybank a következő évre 3,5-4,5 százalék közé teszi a GDP-bővülés mértékét, törvény szerint pedig 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés esetén egyszeri nyugdíjprémium illeti meg az időseket. Ennek összege maximum 80 ezer forint lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×