eur:
368.61
usd:
344.78
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek sorakoznak a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Megkérdezték a magyar autósokat, legyen-e szigorítás a jogosítványoknál

A megkérdezettek fele elveti az uniós változtatás ötletét.

Az Európai Unióban egy olyan tervezet készül, amely szerint a jogosítványhosszabbításhoz 70 év felett maximum 5 éves időközönként egy alkalmassági vizsgálaton kellene részt venni. A többség nem támogatja ezt – derült ki a Pénzcentrum kutatásából, a több mint 12 ezer válaszadó 47,4 százaléka teljes mértékben elzárkózik ettől az ötlettől.

40,2 százalék osztja a Német Autóklub (ADAC) álláspontját, miszerint nem szerencsés életkor alapján meghatározni, hogy mikor is kellene ilyen felülvizsgálatra menni, inkább az egészségügyi állapotnak kellene meghatároznia azt, kinek kellene komolyabb alkalmassági vizsgálaton részt vennie. Az ADAC szerint épp az idősebb autósokra jellemző a helyzethez igazodó vezetési stílus és az előrelátó vezetés, kerülik a kockázatos manővereket.

A portál kérdésére válaszolók mindösszesen 12,4 százaléka értett egyet teljes mértékben az uniós előírással.

Jelenleg Magyarországon életkor szerint változik, hogy kinek milyen időközölnként kell orvosi alkalmassági vizsgálatra mennie, azaz meddig érvényes egy-egy jogosítvány:50 éves kor alatt 10 évig

  • 50-60 év között 5 évig
  • 60-70 év között 3 évig
  • 70 év felett 2 évig

Tehát nálunk már 60 év felett kötelező háromévente orvoshoz menni, hogy kiderüljön, vezethetünk-e tovább az egészségünk alapján.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×